RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dilluns, 25 d’octubre del 2010

CASA SEGURA. Plaça Catalunya-Portal de l'Àngel (1924-1935)

Agraïments a ENRIC COMAS i PARER


Situada al número 17 de la Plaça Catalunya, just a la cantonada amb el Portal de l'Àngel davant de l'edifici de la Telefònica, la Casa Segura destacava per la seva esveltesa i alçària a mitjans dels anys 1920's. Amb permís del cimborri de la catedral i dels campanars en construcció de la façana del Naixement de la Sagrada Família, la cúpula nervada de color verd d'aquest edifici era considerada el punt més alt construït de tota la ciutat.  


*1923.- Vista de la Plaça Catalunya des de la vorera muntanya. Al fons sota la fletxa vermella veiem la Casa Segura encara en construcció.

La ciutadania però, la coneixia més com a Casa Cabot, que no pas Segura, pel nom de la joieria que hi havia als baixos a la que ben aviat s'hi va unir la primera Llibreria Catalònia. També s'hi va establir la botiga d'articles fotogràfics Baltà i Ribas, on es podien adquirir els primers aparells per a la projecció casolana de pel·lícules.

*1925.- Una imatge inusual de la Casa Segura captada des del carrer Fontanella (Foto: Josep Brangulí)

*1927.- La Casa Segura a punt de ser superada en alçada per l'estructura de ferro de l'edifici de la Telefònica. 

L'any 1928 perdria la seva hegemonia com a construcció no religiosa més alta de la ciutat en benefici del veí edifici de la Telefònica, bastit com ja s'ha dit a la cantonada d'enfront. 
La Casa Segura es va fer popular pels diversos intents reeixits d'escalar la seva façana, En aquest sentit, l'esdeveniment més recordat tingué lloc el 14 de desembre de 1930, quan un gimnasta portuguès anomenat Massa Vaz i conegut com l'home aranya, va anunciar que escalaria la façana de l'edifici fins arribar a la cúpula.  L'expectació va ser enorme i una gernació de tafaners va concentrar-se a la plaça per seguir les evolucions de l'agosarat atleta, que finalment, amb no poques penúries i patiments, va aconseguir fer el cim. Uns anys abans, el 1924, el també portuguès Nestor Lopes ja havia aconseguit guanyar el cim però ajudat per unes cordes.

*1930.- Massa Vaz, conegut com l'home aranya, en el moment d'iniciar l'escalada i després d'haver fet el cim de la Casa Segura (Foto: Gaspar. Mundo Gráfico. Desembre 1930)

*1930.- Una altra imatge del temerari Massa Vaz, saludant al públic que seguia la seva escalada fins al cim de la Casa Segura. 

*1930.- Aspecte de la gran gernació concentrada a la plaça Catalunya per veure l'home aranya  escalant la façana de la Casa Segura. (Foto: Gaspar. Mundo Gráfico. Desembre 1930)

*1930.- Retall publicat a El Diluvio en la seva edició del 16 de desembre d'aquell any.

Un gran anunci de llet condensada El Niño, amb la imatge d'un nen grassonet i rinxolat, que presumia cofoi de la seva vigorositat,  va lluir durant anys a la part superior de la façana que donava a la plaça, mentre que a la mitgera de ponent les lletres del vermut Cinzano eren el reclam publicitari més visible.
La Casa Segura va començar a esser enderrocada l'any 1932 i va desaparèixer totalment el maig de 1935. La idea era aixecar al mateix lloc un nou edifici de 50 metres d'alçada de la Compañía de Aplicaciones Eléctricas. No va poder ser. Un cop enderrocada, un desolat solar va veure passar una guerra, un canvi de règim i va presidir aquell indret durant més d'una dècada. Finalment el 2 de maig de 1948 es va posar la primera pedra de l'edifici petri del Banco de España, que no seria inaugurat fins a finals dels anys 1950's.

Imatge publicitària de la llet condensada El Niño que coronava la façana de la Casa Segura (en la foto superior és visible a la dreta del terrat de l'edifici).

* Un llarg enderrocament *


*1932.- Al febrer d'aquell any es van iniciar els treballs d'enderrocament de l'edifici juntament amb la finca del costat. (Foto: Arxiu FECSA/ANC).

*1932.- La Casa Segura a mig enderrocar. En una primera fase van desaparèixer la cúpula i els pisos superiors com es pot veure a la foto.


*1932.- Una altra vista de la Casa Segura sense els pisos superiors ni la cúpula, captada des de la cantonada amb Portal de l'Àngel (Foto: Fons FECSA / ANC)


*1934.- En una segona fase s'enderrocarien els cinc pisos inferiors fins a la completa desaparició de l'edifici. (Foto: Pérez de Rozas).


*1935.- Enderrocant la Casa Segura a cops de mall (Foto: Josep Brangulí / ANC)


*1935.- Últims treballs d'enderroc al Portal de l`Àngel

*1935.- A l'estiu d'aquell any la Casa Segura ja havia quedat en el record i s'havia convertit en el solar que apareix a la foto. La desaparició d'aquest edifici deixava entreveure la silueta de l'església romànica de Santa Anna des de l'embocadura del Portal de l'Àngel a Plaça Catalunya. Després vindria la Guerra i els primers anys de franquisme i fins als 1950's no s'inaugurà en aquest lloc l'actual edifici del Banco de España.


*1936.- Maqueta de l'edifici de catorze plantes que l'empresa elèctrica Riegos y Fuerza del Ebro/Compañía de Aplicaciones Eléctricas tenia previst aixecar sobre el solar que havia ocupat la Casa Segura. La Guerra Civil va frustar el projecte (Foto: ANC. Arxiu FECSA).