RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dilluns, 20 de desembre del 2010

FUNICULAR AL PALAU NACIONAL DE MONTJUÏC. Exposició Internacional de 1929.

 

*1929.- El punt de sortida del funicular per pujar al Palau Nacional. (Foto: Roisin/IEFC).
 
Aquest diminut funicular de tres minivagons permetia arribar al nivell del Palau Nacional pel cantó de la corba de la Font del Gat, tot salvant el desnivell de la muntanya des del seu punt més baix situat al costat de l'edifici del Pavelló de la Caixa de Pensions, que actualment ocupa l'Institut Cartogràfic de Catalunya. Al capdamunt, sobre un petit mirador que avui encara conserva part del seu perimetre, hi havia l'estació d'arribada on s'aixecava el Pavelló del Mapa d'Espanya, amb la seva coberta en forma de cúpula arrodonida. El recorregut total era de només 95,50 metres, amb un desnivell de 28,50 metres i una amplària de via d'un metre. El punt de desdoblament de la via no era equidistant d'ambós extrems sino que estava situat molt aprop del punt de sortida inferior.
Un altre element d'aquesta estructura -del que avui encara se'n poden veure restes- és l'arc que servia de suport a les vies i permetia el pas del petit funicular. Aquesta instal·lació amb prou feines va sobreviure al final de l'exposició i al cap de poc mesos del tancament va ser desmantellada. A començaments dels anys 30's el funicular va ser traslladat a Núria per accedir a l'Hotel Puigmal i va sobreviure, amb alguns retocs a la carrosseria i pintat d'un groc llampant, fins a la instal·lació de la telecabina. Fa uns anys encara es podien veure les restes d'un dels dos vagons al museu cementiri de Castellar de N'Hug .
Avui a Montjuïc el desnivell que recorria aquell antic funicular se salva mitjançant unes escales mecàniques, d'allò més convencionals, instal·lades per l'Olimpiada de 1992.

*1929.- Dues imatges captades durant l'Exposició de 1929 on es pot veure el petit funicular amb les cúpules del Palau Nacional de Montjuïc al fons. (Fotos: Pérez de Rozas/Arxiu família Rubió)


*1929.- El pas dels dos convois per l'espai de separació de les vies. Imatge captada des del punt superior on hi havia el Pavelló del Mapa d'Espanya. (Foto: Gabriel Casas i Galobardes)

*1929.- Una altra imatge del punt d'arrencada del funicular amb les casetes de venda de bitllets.  (Foto: Gabriel Casas i Galobardes)

* 2010.- Restes de l'arc sobre el que es recolzava el pas del funicular

* 2006.- L'antic funicular reposa al cementiri ferroviari de Castellar de N'Hug (Foto: Lluís Biosca i Bonfill, al qual agraïm la seva col·laboració en l'elaboració d'aquest article).

TEATRE ESPAÑOL. Passeig de Gràcia. (1870-1889)

Un dels primers teatres del Passeig de Gràcia. Era situat als anomenats Jardins del Criadero a l'interior de l'illa que el passeig formava amb la Gran Via, i els carrers Pau Claris i Diputació. Fou inaugurat el 21 de maig de 1870 i era obra de l'arquitecte Antoni Rovira i Trias (1816-1889). Tot ell era de fusta i el seu aforament podia aplegar fins a dos mil espectadors. 
En aquell teatre s'hi representaren òperes, sarsueles i d'altres peces còmiques i dramàtiques. En celebrar-se l'Exposició Universal de 1888 l'Español va viure els seus dies de més esplendor després d'haver estat objecte d'una important reforma. Isaac Albéniz hi va donar un concert i el local va esdevenir un dels millors de la ciutat, fins que un calamitós incendi va acabar amb la seva existència el 17 de novembre de 1889.