RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dijous, 16 de juny del 2011

CAN VILARDELL. Seu Central dels Magatzems. Via Laietana. 49-51 (1928-1980)

Agraiments a MARIA JOSÉ GONZÁLEZ i EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ

*1959.- Enllumenat nadalenc a la façana de Can Vilardell (Foto: Arxiu La Vanguardia)

L'any 1928 va inaugurar-se a la Via Laietana xamfrà Comtal la seu principal dels magatzems Can Vilardell, que va ocupar l'immoble conegut com a Casa Bulbena-Salas, un edifici projectat per l'arquitecte Joan Roig i construit entre 1924 i 1926 seguint l'alineació de la Via Laietana, que havia quedat oberta completament al trànsit uns anys abans. Fou un altre arquitecte, Eusebi Bona, qui s'encarregà de la remodelació de les plantes baixes i entresol per acollir-hi els magatzems
Can Vilardell comptava ja aleshores amb un recorregut de més de 20 anys de servei des que el 1907 havia obert la seva primera botiga al carrer Hospital 36. Successivament aniria incorporant al negoci sucursals a Nou de la Rambla 8 (1911), Carme 73 (1916), Fontanella 17 (1922) i Salmerón 17 (també al 1928).


Tot i que l'esclat de la Guerra Civil va trencar la trajectòria d'aquests magatzems, que van ser convertits en empresa col·lectivitzada, a la dècada dels quaranta van tornar a resorgir fins a esdevenir uns dels més populars de Barcelona, en especial per la seva secció de sastreria i roba. Durant el franquisme va adoptar el nom de Casa Vilardell.
Després de la desaparició de Can Vilardell l'immoble fou ocupat per les oficines d'una Comissaria de la Policia Nacional i posteriorment l'edifici va ser buidat completament conservant només la façana per reconstruir-lo i acollir-hi un hotel. A la façana s'hi pot veure avui una polèmica intervenció artística de Frederic Amat amb ulls ceràmics.

*1938.- Curiós cartell publicitari de Casa Vilardell E.C. (Empresa Col·lectivitzada) de l'època de la Guerra Civil que destil·la una atmosfera de pànic amb un cel fosc travessat per avions militars.

*1938.- Un altre reclam publicitari dels anys que va esdevenir empresa col·lectivitzada


*1954.- Publicitat a la premsa de Casa Vilardell