RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dijous, 8 de desembre del 2011

FAÇANA EL CORTE INGLÉS (II). Plaça Catalunya (1970-1991)

*1973.- Vista aèria de la Plaça Catalunya. A l'esquerra de la imatge la façana de marbre polit de color gris dels magatzems El Corte Inglès tal i com era als anys 1970''s i 1980's.

L'any 1970 un cop enderrocada la Casa Vicenç Ferrer, els coneguts magatzems El Corte Inglés van ampliar el seu recinte comercial i van crèixer fins a la cantonada amb Ronda de Sant Pere, tot incorporant a la imatge de la Plaça Catalunya una nova façana que seguia l'estil de l'original inaugurada el 1962. No obstant, en aquesta ampliació el marbre de tonalitat grisa era molt més visible ja que el cos principal de la façana era desprovist de finestres i només les lletres verdes lluminoses del logo de l'empresa presidien el frontal de la façana de Plaça Catalunya. La façana no era llisa i les peces de marbre eren col.locades de manera que conformaven una textura irregular amb formes geomètriques. A l'extrem de Ronda de Sant Pere, sobre l'entrada de la mateixa cantonada, la façana en corba presentava la mateixa disposició que l'original de 1962 amb finestres de vidre. El conjunt, obra de Luis Blanco-Soler i Lorenzo García Bordón (arquitectes oficials de tots els centres comercials de El Corte Inglés),  era coronat per un cos rodó de vidre a la novena planta on s'hi instal·là la cafeteria-restaurant amb vista panoràmica sobre la plaça.
Aquesta imatge dels grans magatzems va romandre fins als 1991, quan la façana va ser totalment reformada segons un projecte conjunt  dels arquitectes Torres, Martínez Lapeña, Bohigas, Martorell i Mackay. Aquest nou canvi d'imatge va integrar també la nova ampliació resultant de la incorporació de dos immobles contigus fins a la cantonada amb Fontanella, que li van donar l'aspecte que avui podem veure.