RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dissabte, 31 de desembre del 2011

JARDINS D'EUTERPE. (1857-1860's)

Cap a mitjans del segle  XIX, la societat coral La Fraternitat, que dirigia Josep Anselm Clavé, va adquirir uns terrenys a la zona on avui es troba el passeig de Gràcia, entre els carrers València i Aragó, al sud dels jardins dels Camps Elisis, que havien estat inaugurats el 1851. L'objectiu d'aquesta compra era disposar d'un espai propi per concentrar-hi les actuacions de la coral.
Euterpe eren uns jardins amplis i elegants, plantats d'acàcies i rosers, que van ser inaugurats el 5 de juliol de 1857 i que venien a suposar una ampliació dels Camps Elisis cop a la banda de Barcelona. Al bell mig del recinte s'aixecava una glorieta feta amb canyes i ornada amb gessami i heures. Al centre de la plaça hi havia l'escultura d'Euterpe, musa de la música dels antics grecs, obra de l'artista Geroni Suñol. L'esplanada on es celebraven els concerts era il·luminada amb llums de gas i coberta per un envelat guarnit amb cistelles de flors que penjaven dels arcs que perimetràven el recinte cobert. Els concerts de les corals eren seguits per un públic nombrós amb un gran fervor i se celebraven els dijous de les vuit a les dotze de la nit i els diumenges i dies festius al matí. A les nits de concert els jardins lluien magníficament il·luminats amb una gran varietat de llums de colors. Al cap d'un temps, la pròpia coral La Fraternitat va canviar el seu nom pel d' Euterpe.
Entrada la dècada dels 1860's la febre constructora i urbanitzadora del passeig de Gràcia, que ja s'albirava com la via de futur més important que creuaria l'Eixample, va precipitar la desaparició dels jardins d'Euterpe, com també la dels Camps Elisis i altres espais verds situats a la zona.