RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

diumenge, 8 de gener del 2012

VIA WAGNER. Galeries comercials. (1985-1993)

Inaugurades el 15 de novembre de 1985, les galeries Via Wagner van ser un intent d'estendre la moda de les galeries comercials -un pas intermig entre la botiga convencional i el gran centre comercial- a la zona del Turó, un barri benestant tot i que amb molt ambient nocturn a causa de la gran concentració de discoteques. 
Les Via Wagner eren situades a la gran illa delimitada per Diagonal-Beethoven -Bori i Fontestà i Ganduxer al voltant de la plaça Wagner a l'interior de l'illa i acollia vora d'un centenar de petites botigues majoritàriament de moda on hi eren presents les millors marques.
A partir de 1992 el negoci va començar a anar a la deriva i les botigues tancaven progressivament. L'aspecte de les galeries era cada cop més lamentable. Una carta de la propietaria d'una de les botigues denunciava a la premsa moviments especulatius per obligar als pocs botigues que quedaven a deixar els negocis davant una pressumpta oferta de compra de tot el local. Al juny d'aquell mateix any les oficines de les galeries van ser destruides per un incendi provocat per un brètols que varen deixar pintades i destrosses. Aquest fet precipitaria definitivament el seu final, que va comportar una degradació progressiva de l'espai amb els locals tancats oferint un lamentable aspecte d'abandó.

*1992.- Curiosa carta al Director, publicada a La Vanguardia del 6 de febrer, en la que la propietària d'una de les botigues de Via Wagner advertia d'estranys moviments per obligar als botiguers a plegar.

Sigui com sigui, les Galeries Via Wagner, van seguir el camí de tantes altres sorgides durant l'època de la Barcelona preolímpica, que van tancar a conseqüència de l'èxit de les grans superfícies i centres comercials que anaven acaparant tot el mercat.
Les places de Wagner i de Joan Llongueres no van recuperar el seu esplendor fins a la seva reforma integral de 2011 executada arran de la construcció d'un aparcament soterrani.

BOLERO. Night Club. Rambla Catalunya 24. (1946-1962)


Presentat com el primer night club d'Espanya en la publicitat de l'època, la sala de festes Bolero va ser un local molt actiu i popular durant els anys 1940's i 1950's. Era situada al número 24 de la Rambla Catalunya abans d'arribar al xamfrà amb Diputació on hi havia el Teatro Calderón. Va ser successor de la sala de ball Shang-Hai que havia existit al mateix lloc durant l'època republicana.


Una de les artistes que hi van triomfar va ser la supevedette Carmen de Lirio, que en aquells temps era una de les reines del Paral·lel. Bolero tenia un toc especial de qualitat en relació a d'altres locals del mateix ram i presentava atraccions i artistes internacionals, que combinava amb quadres flamencs. Al maig de 1957 hi va actuar l'artista de color americana Olga James coneguda pel seu paper protagonista a la pel·lícula Carmen Jones.


*1958.- Una parella ballant sobre la pista de Bolero davant de l'orquestra del local. (Foto: Gentilesa de Ricardo Alonso).


Alguns dels artistes que van actuar a Bolero:
 
1946.- Trini Borrull
1949.- Chelo Villarreal
1952.- Amru Sany
1952.- Nicole Sametzky
1952.- María del Sol
1952.- Alady
1952.- Trudi Bora
1953.- Ana Maria González
1953.- Claude Marchant
1953.- Kateleen Stanfort
1953.- Miguel de los Reyes
1954.- Alfredo Alaria
1959.- Sacha Distel
1959.- Don Lurio
1959.- Peppino di Capri
1960.- Dúo Dinámico
1962.- The Platters

*1954.- Artistes que desfilaren aquella temporada per l'escenari del Bolero, tal com apareixien en els programes de mà dels espectacles. (Font: Col·lecció privada de Jorge Álvarez).

*1955.- Diversos fragments del programa de la Sala Bolero, amb les artistes que hi actuaren. (Font: Col·lecció privada de Francisco Arauz).

*1960.- En els seus últims anys Bolero va acollir també els primers concerts d'un grup emergent... El Dúo Dinámico. (Foto: Domingo Belart)