RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dijous, 5 de juliol del 2012

CENTRAL D'ELECTRICITAT DEL CARRER MATA. (1883-1987)

MIQUEL BARCELONAUTA


*1921. Vista general de la central amb les tres xemeneies. Al fons, es pot veure també la de la central  d'electricitat del carrer Carrera, que produïa electricitat per als tramvies.

L'emblemàtic conjunt d'aquesta central elèctrica, coneguda popularment com Les Tres Xemeneies, es remunta a l'any 1881 en fundar-se la Compañía Española de Electricidad que va optar per construir la central a l'indret conegut com les Hortes de Sant Bertran tocant al Paral·lel, entre els carrers Mata i Vilà i Vilà. Va ser la primera central d'Espanya, la tercera d'Europa i la setena del món.
La construcció de les tres populars xemeneies però, no va ser simultània sinó progressiva. La primera, la més allunyada del mar, va enlairar-se el 1897 juntament amb la construcció inicial de la fàbrica d'electricitat. La segona fou la més propera al port i data de 1904 quan l'empresa ja s'anomenava Compañía Barcelonesa de Electricidad. Finalment, la tercera -situada entre les dues anteriors- va ser aixecada el 1912 completant aquest conjunt indissociable fins avui de l'skyline de la ciutat. L'alçada de les tres xemeneies era de 60 metres similar a la del monument a Colom. 


*1897.- La central disposava inicialment de només una sola xemeneia.

Amb el pas dels anys aquesta central va perdre protagonisme, especialment a partir de l'entrada en servei de les primeres centrals dels Pirineus, que a través de les línies d'alta tensió transportaven l'electricitat fins a Barcelona. Riesgos y Fuerza del Ebro i FECSA foren les altres empreses elèctriques que al llarg del temps varen ser propietàries de la central, que durant un temps va passar a ser una central de reserva, que funcionava només en els períodes de gran demanda d'energia.
No obstant això, a mitjans la dècada dels 1950's, aprofitant la davallada dels preus del petroli, la central del carrer Mata va ser refundada i utilitzant com a combustible el fuel oil assoliria l'any 1964 una potencia total de 120.000 Kw. 


*1904.- Vista de la ciutat des de Montjuïc amb la segona xemeneia de la Central ja construïda. (Foto: Postal. Col·lecció privada de Dariusz Osiak)

*1904.- La segona xemeneia va quedar situada a l'altre extrem de la central 

L'any 1979 l'Ajuntament de Barcelona va incloure les tres xemeneies en el catàleg del patrimoni artístic industrial de la ciutat, amb la qual cosa van ser preservades més enllà del previsible tancament futur de la central. Una dècada abans no havia tingut la mateixa sort la xemeneia de la veïna Central del carrer Carrera que havia estat enderrocada malgrat la seva alçaria i esveltesa.

*1915.- Finalment, la central del Paral.lel amb les seves tres xemeneies a ple funcionament.

Avui l'antiga central de Les Tres Xemeneies, a banda de les oficines acull un espai divulgatiu sobre la història de la producció d'electricitat gestionat per la companyia Endesa. L'entorn va ser urbanitzat i s'hi va inaugurar un ampli parc, en el que s'hi poden veure diverses peces d'un tamany considerable procedents de l'antiga central.