RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dimarts, 23 d’octubre del 2012

PARADES DELS LLIBRETERS DE VELL. Portal de Santa Madrona (1902-1967)


 

Coincidint amb la celebració de les Festes de la Mercè de l'any 1902, l'Ajuntament va inaugurar al final de la rambla un grup de parades de libres del vell. S'estenien sobre la vorera muntanya del començament del carrer del Portal de Santa Madrona, just al costat de l'antic convent de Santa Mónica. El consistori municipal pretenia també amb aquest mercat contribuir a dignificar aquella zona històricament freqüentada per delinqüents, prostitutes i gent de mal viure.

*1902.- Notícia publicada a La Vanguardia del dia 22 de juny sobre l'imminent obertura de les parades al carrer del Portal de Santa Madrona.

En total eren  20 barraques de fusta que, concentrades de manera permanent en aquella zona, van donar continuïtat a tot un seguit de mercats ciutadans de llibres que tradicionalment coincidien amb festes concretes. Per Santa Llúcia la fira era a la plaça Nova, per Sant Josep a i la Mercè el mercat de llibre s'instal·lava al passeig d'Isabel II davant de la Llotja, també n'hi hagueren al Portal de l'Àngel i a la plaça de Santa Anna, per la Puríssima a la plaça de Sant Jaume i per Nadal i Reis a la plaça Universitat. Tota aquesta dispersió de mercats festius de llibres es va anar extingint progressivament a partir de la instal·lació de les parades de Santa Madrona (sovint referenciades també com de Santa Mònica a causa del nom del tram final de la Rambla que hi ha al costat).  
Per les parades de Santa Madrona van passar noms d'il·lustres llibreters de vell o libreros de lance com Adán, Eroles, Royo, Dubá, Medina, Andreu, Herrero, Peicasat, Olivella, Penella etc., que són història d'aquest sector del col·leccionisme, molt arrelat durant el segle XX a determinats sectors de la burgesia barcelonina.
Aquestes parades van ser també lloc idoni per comercialitzar d'amagades publicacions i material gràfic prohibit per les autoritats de l'època, publicacions pornogràfiques, llibres contra el règim establert durant les dictadures o titols maleits i perseguits per l'oficialitat.
Amb el pas dels anys alguns llibreters de Santa Madrona van obrir també botigues en el tram inicial del carrer Aribau, entre Gran Via i Aragó, on disposaven de més espai i centralitat per distribuir les publicacions
Les parades varen  romandre en aquest indret fins l'any 1967, Fou aleshores quan la construcció de l'estació del Metro de Drassanes va aconsellar el seu trasllat a un nou emplaçament. El destí escollit va ser el carrer Diputació entre Aribau i Balmes. Era rera l'edifici de la Universitat i aprop de les altres llibreries que molts d'aquests llibreters havien obert al carrer Aribau.


*1905.- Un grup de mariners passejant per les parades del Mercat del Llibre de Santa Madrona. Al fons es pot veure el bar Antic Gambrinus.

 
*1949.- Les parades de llibres instal·lades sobre la vorera. Al fons la Rambla de Santa Mònica (Foto: Jordi Morell Aulús)

*1960.- Una dona recull aigua de la font davant d'un grup de clients habituals  amatents al què hi ha exposat a les parades. (Foto: Joan Miquel i Quintillà).

*1962.- Les parades cobertes de blanc durant la nevada del desembre d'aquell any.

*1962.- Un altra imatge, aquesta captada des del centre de la Rambla, de l'impacte de la nevada de desembre de 1962 sobre el Convent de Santa Mònica i les parades de llibres vell. (Font: Giacomo Alessandro. Barcelona Desapareguda II).


*1965.- Localització de les parades de llibres de Santa Madrona, entre el convent de Santa Madrona i l'edifici del Sector Naval de Catalunya, en una imatge dels seus últims anys abans del trasllat al carrer Diputació. (Foto: TAF/ANC)


*1968.- Punt i final. L'estació de Drassanes ja construida. La fletxa vermella assenyala l'accés del Portal de Santa Madrona situat on abans hi hagueren les paredes de llibres.