RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dimecres, 21 d’agost del 2013

MONUMENT A LA PAU. (1876)

Sobre l'esplanada existent al final de les Rambles, davant del port, presidida avui per l'estàtua de Cristòfor Colom i coneguda com a Portal de la Pau, hi hagué uns anys abans de l'erecció del monument al descobridor de les Amèriques, una altra obra que tingué una vida efímera. Es tracta de l'anomenat Monument a la Pau, dissenyat per l'arquitecte Antoni Rovira i Trias (1816-1889). Fou aixecat el març de 1876 per encàrrec de l'ajuntament de la ciutat amb la voluntat de commemorar el final de les guerres carlines, que tanta inestabilitat havien portat al país durant el segle XIX. La tercera, que al capdavall seria l'última, havia acabat el 28 de febrero de 1876 i la ciutat vivia moments d'eufòria i satisfacció pel final de les hostilitats.

*1876.- Única imatge fotogràfica coneguda del Monument a la Pau. Al fons es poden veure alguns pals dels vaixells ancorats al port. (Foto: Moliné i Albareda).
 
Aquesta obra monumental tenia una alçada aproximada d'uns 18 metres i era composta de quatre volums, cada cop més petits a mesura que el monument guanyava alçada. L'últim era una columna truncada sense capitell amb la inscripció reial A XII, que apareixia coronada per una imatge femenina amb els braços estesos. Sota la columna s'hi podia llegir la inscripció El Ayuntamiento Constitucional de Barcelona a la paz. El basament era envoltat dels escuts de les províncies espanyoles, mentre que el de la ciutat apareixia en un lloc destacat per sobre dels altres envoltat d'objectes que evocaven el món del treball, el comerç, la indústria i l'agricultura. Alguns dels materials emprats en la seva construcció (fusta, guix) ja albiraven que el monument duraria poc i que no havia estat pensat precisament amb voluntat de permanència.

2 comentaris:

  1. Caramba , quizá por ello se llame a este rincón la Portal de la Pau...

    Salut

    ResponElimina
  2. Efectivament Miquel, la denominació Portal de la Pau o plaça de la Pau, prové d'aquella època.

    ResponElimina