Convé d'entrada no confondre aquest local amb el Teatre Circ Olympia, que entre 1924 i 1947 ocupà la cantonada de la Ronda de Sant Pau amb el carrer Aldana.
El Teatre Olympia del Paral·lel va ser un dels locals pioners en aquella gran artèria de la diversió i l'espectacle que començava a configurar-se i va ser obert el dia 10 de setembre de 1901. Era situat als números 68-70 de la via oficialment coneguda com avinguda del Marquès del Duero, al costat mateix del Café Español i a la vorera d'enfront del Teatro Nuevo i del Pabellón Soriano.
El local era una modesta barraca de fusta amb sostre de cuir i zinc, dissenyat per l'arquitecte Salvador Vigo i construida sobre uns terrenys arrendats a Jacinto Baxeras.
El programa del dia de la inauguració anunciava atraccions diverses i com a plat fort les rans pantomimes de la troupe Eyasentier i Cechi and Polo del Folies Bergère de París.
El local, que alternava la sarsuela amb el music-hall, va ser objecte d'una persecucció sistemàtica i gairebé implacable per part de les autoritats municipals. Els propietaris Ernest Baró i Francesc Vilanova van acometre moltes obres i reformes al local sense disposar dels preceptius permisos municipals. Això provocava l'obertura de constants expedients per infraccions de les ordenances i la normativa vigent. A començaments de 1908 Baró i Vilanova, ja cansats de burlar la justicia un i altre cop, varen cedir el local a Josep Carabén.
Aquell primitiu Teatre Olympia va desaparèixer el dia 6 de febrer de 1908, enderrocat sota la direcció de l'arquitecte Audet Puig. El terreny va ser aprofitat pel propi Carabén per ampliar el seu Cafè Español, que acabava de ser víctima de les flames durant l'incendi que afectà també al veí Teatro Circo Español.
La pèrdua d'aquell originari Olympia va suposar doncs la consolidació del legendari Café Español, el més gran i concorregut que va conèixer la història del Paral·lel.
Alguns dels artistes que van desfilar per l'escenari del Teatre Olympia del Paral·lel:
1903.- Companyia de sarsuela de Pepe Serra
1904.- Companyia de sarsuela de Juan Delgado
1904.- Luisa Arregui
1905.- Pierre Schmith
1905.- Zudita Corradi
1907.- Las Argentinas