La Llibreria Francesa va instal·lar-se al número 91 del Passeig de Gràcia, tocant a Provença, el dia 15 d'abril de 1942. De fet, obria portes com una sucursal de la Sociedad General Española de Librería (SGEL). Ja se sap que en aquells temps calia anar molt en compte en garantir una inequívoca espanyolitat en els noms dels comerços. Va conviure durant 30 anys amb la seva germana de la Rambla i durant alguns menys amb una petita sucursal que hi havia al carrer Muntaner tocant a Diagonal davant mateix de l'Hotel Presidente. Era propietat de la firma Hachette que va adquirir la SGEL.
Als anys 1970's el local va ser objecte d'una àmplia reforma que li va donar una gran funcionalitat. amb un aprofitament màxim de l'espai. L'interior s'estructurava en tres nivells. Un de soterrani al que s'accedia per unes escales situades a pocs metres de l'entrada, el nivell del carrer i per damunt un altell que s'estenia a banda i banda.
En els primers anys els aparadors del local, fent honor i servei al seu nom, eren plens de publicacions en francès, especialment de literatura infantil i llibres de música. Aquesta tendència es va anar mitigant amb el pas dels anys i en els últims temps els llibres en francès eren poc visibles i es trobaven tots ells concentrats a la planta de l'altell.
La Llibreria Francesa va tancar portes definitivament a finals de febrer de 2002. Hachette volia reorientar comercialment l'establiment posant a la venda llibres d'oferta, souvenirs i altres mercaderies alienes a la literatura. D'altra banda la immobiliària propietària del local preferia rendabilitzar-lo amb uns altres llogaters dels que fàcilment en treuria més profit. Tot plegat, va significar el punt i final d'aquesta històrica llibreria, que va desaparèixer de davant de La Pedrera després de gairebé 50 anys de servei a la cultura.
*2002.- La Llibreria Francesa en els seus últims dies abans del tancament. (Foto: Ana Jiménez)