RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dilluns, 13 d’octubre del 2014

CAMP DE FUTBOL DEL CONGRÉS. (1958-1985)


*1958.- Vista aèria del camp de futbol del barri del Congrés.

Quan a mitjans dels anys 1950's es va començar a aixecar el barri de les anomenades Viviendas del Congreso després de la celebració a Barcelona del Congrés Eucarístic Internacional, que l'oficialitat franquista va lloar fins a la sacietat, un espai molt característic de la urbanització del nou barri va quedar comprès dins de l'àrea coneguda com el Grup Massana delimitada pels carrers Cardenal Tedeschini, Felip II, Espiga i Sant Pasqual Bailón. Era un camp de futbol de terra, de dimensions aproximades de 100 x 60 metres, envoltat de dues placetes amb jardinets, que des del 1958 va quedar integrat en la vida del barri com a zona bàsica d'esbarjo i esport de tot el veïnat. Aquesta especial situació del camp, envoltat a les quatre bandes per d'aquell conjunt d'edificacions, va fer que al barri se'l' conegués com la capsa de mistos
Un any després es va consolidar la utilització esportiva d'aquell espai en fundar-se el Club Deportivo Viviendas del Congreso, l'equip de futbol del barri, que va començar a utilitzar el camp esmentat tot lluïnt a la samarreta els colors groc i blanc de la bandera del Vaticà. 

Escut original del Club Deportivo Viviendas del Congreso.


Emplaçament del camp de futbol dins el barri del Congrés.


*1970's.- Una altra habitual imatge d'una matinal dominical al camp de futbol 

A l'any 1977 tots els pisos de l'illa adjudicats als anys 1950's pertanyien ja definitivament als seus propietaris. Fou aleshores quan aparegué una Junta Delegada de Propietaris que va decidir suspendre les activitats esportives del CE  Viviendas del Congreso en aquell camp de futbol, que consideraven zona comunitària dels veïns dels edificis que l'envoltaven.  La polèmica va continuar quan va fer-se palès que l'objectiu era convertir l'espai en zona privada i dedicar-lo majoritàriament a places d'aparcament pels veïns de la comunitat. Van començar les querelles i paral·lelament la comunitat de propietaris va instal·lar unes tanques amb cadenes per impedir el pas al trànsit rodat, fins i tot dels veïns de l'illa si no pagaven prèviament una quantitat establerta per a poder entrar-hi [1].


*1978.- Programa d'activitats d'una de les tradicionals setmanes esportives organitzades pel club esportiu del barri.

L'ajuntament intervindria finalment en el cas. A l'any 1985 el camp de futbol va desaparèixer i l'espai que ocupava seria convertit posteriorment en l'actual Plaça Massana d'utilització pública per a tots els veïns. 
Amb la desaparició d'aquell històric camp de futbol es perdia una peça molt entranyable de la història del barri i les grans setmanes esportives que s'organitzaven els mesos d'estiu. La nova ubicació massa allunyada del terreny de joc del club al barri de La Trinitat, va fer perdre una bona part dels seguidors d'aquell equip de futbol del barri, que a poc a poc va anar perdent presència fins a desaparèixer a l'any 2000 després d'un dur pelegrinatge per d'altres camps de futbol. 
Finalment el 2010 el club va ser refundat amb el nom de Club Esportiu Congrés.

[1].-  Guxens, Salvador. Carta al director publicada al diari El País de 9 d'agost de 1983.