RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

divendres, 31 d’octubre del 2014

CASA TERESA MASPONS. Plaça Catalunya 22. (1873-1918)


*1915.- Una excel·lent vista de les dues façanes de la Casa Teresa Maspons de l'època que la Maison Dorée ocupava els baixos de l'edifici (Foto: Josep Brangulí). 

Projectada l'any 1873 pel mestre d'obres Jeroni Granell i Mundet (1834-1889) [1], la Casa Teresa Maspons vídua de Llopart ocupava el número 22 de la Plaça Catalunya (inicialment Fontanella, 4) fent cantonada amb Rivadeneyra. Seguint el patró original de les edificacions de la vorera mar de la Plaça Catalunya disposava de baixos i quatre alçades, a les que posteriorment se'n va afegir una altra per acollir un estudi fotogràfic del molts que a principis del segle XX van poblar els terrats d'alguns edificis del centre de la ciutat.
La companyia d'assegurances La Germania va ocupar el tercer pis de l'edifici i també el consolat dels Estats Units d'Amèrica va estar instal·lat en un d'aquells pisos. Als baixos hi hagué la xocolateria La Mallorquina (1892-1897) que funcionava també com a cafè i restaurant. Però l'establiment que sens dubte donaria popularitat a aquell immoble va ser el restaurant fundat pels germans Pompidor el 1897 després de comprar el local de La Mallorquina, que el 1902 seria reformat i ampliat per acollir la prestigiosa Maison Dorée.
El 1918 la Casa Teresa Maspons va ser adquirida pel banquer Evarist Arnús que la va enderrocar per construir-hi la seu de la seva entitat bancària, posteriorment ampliada cap a la banda de la Rambla amb la incorporació del solar del número 23.

[1].- Permanyer, Lluís. Biografia de la Plaça Catalunya  Edicions La Campana 1995. Barcelona.