RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

diumenge, 2 de novembre del 2014

EDIFICIS D'HABITATGES de la Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de Barcelona. Construcció original. Casanova / Londres (1926- 1950's)

Agraïments a EMILIO GOMEZ FERNÁNDEZ i FRANCISCO ARAUZ

*1926.- Façana davantera i dibuix de la façana interior del conjunt. (Font: Revista El Constructor.  Núm. 36. Barcelona. Octubre de 1926)

Sobre el mateix espai que a principis de segle XX havien ocupat el Velòdrom Parc dels Sports i el camp de futbol del carrer Muntaner, que utilitzaren Barça i Espanyol en diferents etapes, la Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de Barcelona va promoure a l'any 1926 la construcció d'un complex de quatres edificis d'habitatges de lloguer que s'aixecaven sobre la cantonada entre els carrers Casanova i Coello (actual Londres). 
El conjunt comprenia un total de 88 habitatges familiars i es completava amb un pati interior amb capella i escoles. Les edificacions eren de cinc alçades amb un cos central més elevat per sobre del terrat a cadascuna d'elles i un cinquè al bell mig de la façana de la cantonada. Els preus dels lloguers oscil·làven entre les 87,50 i les 100 pessetes de l'època.


*1926.- Plànol de l'edifici en el que s'ha marcat en vermell la superficie d'un habitatge. (Font: Revista El Constructor.  Núm. 36. Barcelona. Octubre de 1926)

Els edificis es conserven encara en l'actualitat però res tenen a veure amb la seva concepció original, a banda de les remuntes dels anys 1950's que van permetre afegir-hi dues alçades més modificant considerablement la seva aparença exterior.

*2013.- Vista actual de l'edifici reformat i ampliat sobre l'original amb una remunta que oscil·la entre un i dos pisos més. (Foto: Google Earth)

LA CAVA DE LOS FAROS. Queviures i licors. Plaça Universitat. (1951-2014)



Durant més de seixanta anys La Cava de los Faros va ser un dels comerços més emblemàtics de la plaça Universitat. Els seus aparadors eren sempre atapeïts de tots tipus de licors i conserves i pel vianant es feia  difícil no parar-hi atenció quan passava per allà. 
La botiga va obrir el primer dia de juny de 1951 i era situada a la cantonada amb el final del carrer Tallers. El seu interior es distribuïa en altell, planta baixa i soterrani. El nom de l'establiment era un homenatge del botiguer fundador als seus quatre fills que per ell eren els faros que il·luminaven el negoci. En els seus primers anys d'activitat els queviures els envasaven a l'altell i al soterrani hi havien les càmeres frigorífiques construïdes al costat d'alguns fragments de la tercera muralla de la ciutat.

El celler del soterrani amb fragments de l'antiga muralla.

En els últims anys s'hi van deixar de vendre càrnics i es va reorientar el negoci cap a la venda de delicatessen (productes artesanals de qualitat) i sobretots de licors de tota mena, entre els que destacava una variada gamma d'absentes. Es va reformar el soterrani per deixar a la vista els trossos de muralla que s'hi conservaven i es va adaptar l'espai com a licoreria. 
El 16 d'octubre de 2014 va marcar el fina1 de La Cava de los Faros. La jubilació de la senyora Carmen Lafuente, la seva última propietària va desencadenar el tancament. 

L'interior de La Cava de los Faros oferia aquesta imatge d'acumulació d'ampolles de licor de tota mena.