RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dissabte, 8 de novembre del 2014

LA BODEGA ANDALUZA DE L'HOTEL COLON. Plaça Catalunya. (1929-1936)



*1930.- Dues postals publicitàries de La Bodega Andaluza de l'Hotel Colon.

La nit del 15 de juny de 1929, en una Barcelona engalanada d'allò més per acollir la seva segona Exposició Universal, obria al baixos de l'Hotel Colon de la plaça Catalunya, la Bodega Andaluza. Va ser aquell el primer cabaret allunyat dels límits de Ciutat Vella on les classes benestants hi podien fer cap sense  haver de passar per carrers foscos i estrets plens de gent de mala reputació. Era doncs, una alternativa especialment apreciada per les senyores de casa bona, que fins aleshores o bé renunciaven a ficar-se segons a on o hi anaven atemorides o incòmodes. Així ho interpretava el periodista Josep Maria Planes i potser aquest va ser un dels motius que expliquen l'èxit d'aquest racó. El cert però, és que, sobretot durant els seus primers anys, s'hi van succeir multitud de sopars, homenatges, festes privades i banquets.
L'entrada al local era extraordinàriament discreta i  passava gairebé desapercebuda des de l'exterior. Quedava situada al número 1 del Passeig de Gràcia des d'on a través d'una escala estreta es podia arribar a la bodega decorada per Oleguer Junyent  i Jaume Llongueras. L'interior apareixia sectoritzat en un seguit compartiments que ambientaven un pati andalús amb el seu brollador central, el balcó del Rocío, una bodega clàssica, una glorieta de la Venta de Eritaña i un racó del barri de Santa Cruz amb un piano de maneta [1].
Pel que fa als artistes que habitualment amenitzaven les nits de la bodega, hi destacava Miguel Borrull fill amb el seu quadre flamenc i l'orquestra de jazz Los Miuras que dirigia Juan Sobré i que es va fer molt populars gràcies a les retransmissions radiofòniques  en directe des de la mateixa Bodega. També hi foren destacables les actuacions dels argentins Los Visconti i del Niño de la Palma amb el seu genuí cante jondo. Mentrestant el maître Ferrer s'encarregava d'assegurar que els clients s'hi trobessin còmodes i no els manqués res.
Al gener de 1930 s'hi van celebrar dos homenatges sonats. El primer a la ballarina russa Anna Pavlova que en aquell temps actuava amb molt èxit al Liceu, i l'altre als germans Álvarez Quintero.

*1930.- El dia 21 de gener d'aquell any La Bodega Andaluza va acollir un sopar d'homenatge als germans Serafín i Joaquín Alvarez Quintero, que apareixen a la fotografia juntament amb d'altres personalitats de l'època com Santiago Rusiñol, Amadeu Vives i Carles Soldevila (Foto: Josep Brangulí /ANC).

*1934.- Entrada a la Bodega Andaluza al límit de l'edifici de l'Hotel Colon al número 1 de Passeig de Gràcia. A la imatge s'hi pot distingir el rètol. (Foto: Josep Domínguez / AFB) 


*1930.- Anunci d'una Festa Apatxe publicat a La Vanguardia.

A l'any 1931 el quadre flamenc de Miguel Borrull va abandonar la bodega i els Miuras de Sobré van quedar com a  atracció principal fins al 1933 que foren substituïts per la Granados Band.
L'esclat de la guerra i la revolució que es viure al carrer a partir de 1936, van condemnar al tancament aquest cabaret flamenc i a la llarga el propi Hotel Colon que ja no reobriria un cop acabada la guerra.

[1].- Villar, Paco. Barcelona, ciutat de cafès. Edicions Viena. Barcelona. 2013