RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dimarts, 28 d’abril del 2015

AU PINGOUIN. Cocteleria. Escudellers 10. (1931-1938)

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ


*1932.- Dos retalls publicitaris d'Au Pingouin

Inaugurat l'any 1931 al bulliciós i animat carrer Escudellers, molt a prop de la plaça del Teatre i la Rambla, Au Pingouin era un local de petit format que va fer-se popular pels seus combinats i còctels. Era obert de les set de la tarda fins a la matinada. S'hi servien també sopars americans i els diumenges hi havia te dansant. Les seves limitades dimensions el feien un lloc idoni per intimar i parlar a cau d'orella. Segons explicava Sebastià Gasch [1] era un dels locals predilectes per anar a prendre-hi una copa a la sortida dels espectacles de la part baixa de la Rambla i lloc d'obligada referència per a periodistes i escriptors. Les vedettes i artistes que actuaven als cabarets i locals de la zona hi feien cap donant-li un to seductor i cosmopolita. L'escriptor Josep Maria de Sagarra i el periodista Josep Maria Planas n'eren també dos clients habituals
La història de la cocteleria Au Pingouin no es pot explicar sense fer una obligada referència al barman Antoni Pastor, conegut pels seus amics com Tommy, un home menut que va recòrrer mig món per aprendre a servir els còctels més diversos i va retornar a Barcelona amb la seva saviesa adquirida. Au Pingouin però, no va poder superar el drama de la Guerra Civil i va desaparèixer amb la finalització del conflicte armat i el començament de la negra etapa del franquisme.

*1931.- El barman Tommy remenant amb estil la coctelera rera la barra del Au Pingouin. (Font: Revista Mirador núm 132. 13 d'agost 1931)

[1].- Gasch, Sebastià. Destino 20 de maig de de 1972