RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dimecres, 10 de febrer del 2016

PANORAMA ARTÍSTIC FANTÀSTIC DE LES COVES DE MALLORCA. Fontanella / Passeig de Gràcia / Plaça Catalunya. (1888-1889)

Article elaborat amb la col.laboració i el material aportat per MIQUEL F. PACHAENRIC COMAS i PARER i MARIA JOSÉ GÓNZÁLEZ


Amb tota probabilitat els Panorames de Waterloo (a la Plaça Catalunya prop de l'embocadura amb Bergara) i de Plewna (a la Gran Via on després es va aixecar el Coliseum) van ser el dos exponents barcelonins més rellevants i coneguts d'aquests espectacles, que reproduien imatges de la natura i passatges històrics en grans superfícies a les principals ciutats europees de finals del segle XIX.
Molt menys coneguda, gairebé ignorada, va ser una altra d'aquestes instal·lacions coneguda amb el nom genèric de Panorama Artístico Fantástico i en altres ocasions esmentat com Panorama de las Cuevas de Mallorca segons les publicacions de l'època. Els seus orígens es remunten als primers mesos de l'any 1888 en plena efervescència ciutadana per la celebració de l'Exposició Internacional. 

*1888.- Primera notícia publicada en premsa sobre la pròxima instal·lació d'un espectacle de vistes i quadres a la cantonada Fontanella amb Passeig de Gràcia. (Font: La Nueva Lucha. Edició del 27 de gener de 1888) 

*1888.- El 22 d'abril d'aquell any El Eco del Pallás publicava una carta al director en la que s'hi podia llegir aquest fragment.

*1888.- A primers de maig la premsa fixava com a data d'inauguració del panorama la visita de la Reina Regent a Barcelona (Font: La Vanguardia. Edició del 3 de maig)

La inauguració es va produir a mitjans del mes de maig després de mesos d'obres. El dissenyador d'aquest espectacle era el català Josep Casanova, que va aconseguir atraure la curiositat i l'atenció dels barcelonins i dels forasters que visitaven la ciutat atrets per l'Exposició.
El panorama reproduia diversos passatges naturals en un indret ple de coves amb forats per visualitzar les imatges. L'emplaçament exacte era al carrer Fontanella (que aleshores encara ocupava tota la vorera mar de plaça) amb l'arrencada del passeig de Gràcia davant mateix del Portal de l'Àngel.

Emplaçament del panorama sobre un plànol d'un projecte de reordenació de la Plaça Catalunya. (Gentilesa d'Enric Comas i Parer)

*1888.- El 19 de maig La Dinastia informava de la inauguració i cantava les excelències de la instal·lació.


*1888.- El 25 de maig La Ilustracion Católica feia aquesta descripció del que es podia veure dins el recinte del panorama.

La instal·lació va romandre en actiu fins que a primers de febrer de 1889 un incendi de causes desconegudes, declarat a primera hora de la tarda, va provocar la destrucció total d'aquesta atracció.


*1889.- Notícia de l'incendi que va destruir el panorama al febrer d'aquell any. (Font: La Nueva Lucha. Edició del 6 de febrer)

*1889.- La mateixa notícia a les planes de La Vanguardia.