Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ, ENRIC COMAS i PARER i ELOY FC
Aquest palauet de línies neoclàssiques amb planta baixa i dues alçades va ser una de les primeres edificacions del Passeig de Gràcia. Lluís Permanyer [1] situa la seva construcció a l'any 1863. Projectat per l'arquitecte Jeroni Granell va ser aixecat gairebé a la cantonada amb Diputació al costat del xalet de César Ortembach. Era un edifici a quatre vents que disposava d'un espaiós jardi a la part del darrera.
*1932.- Emplaçament de la Casa Vidal Ribas sobre un plànol municipal (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)
El 1932 la Lliga Regionalista, que fins aleshores tenia les seves oficines centrals al carrer Boters, va passar a ocupar el pis noble i principal de l'edifici on va establir la seva nova seu.
*1932.- Dos retalls de premsa sobre la instal·lació de la seu de la Lliga Regionalista al pis principal de l'edifici. (Font: Hemerotca La Vanguardia)
*1932.- Foto captada al mes de novembre amb motiu de les eleccions al Parlament català. Un grup de guàrdies d'assalt té cura de l'ordre davant la seu electoral de la Lliga. (Foto: Gabriel Casas i Galobardes / ANC)
Acabada la Guerra Civil els baixos de l'edifici van ser ocupats a partir dels inicis de 1940 fins al 1944 per la Sala Barcino, dedicada a exposicions d'art, bàsicament pintures. Posteriorment els salons van ser ocupats per la botiga de Perfumeria Magda.
La Casa Vidal Ribas va ser enderrocada cap a començaments dels anys 1960's. Sobre el solar resultant s'hi va edificar l'edifici del Banco Exterior de España, inaugurat l'11 de desembre de 1963, i que amb el pas dels anys acolliria la seu de la Borsa de Barcelona.
*1958.- L'edifici en els seus últims anys abans de l'enderroc. (Foto: TAF)
*1960.- Dues imatges de l'inici de l'enderrocament de la Casa Vidal Ribas. Al número 17 ja s'havia construit un altre edifici d'oficines. (Foto: TAF)
*1968.- L'edifici d'oficines del Banco Exterior de España enlairat sobre el solar on hi hagué la Casa Vidal Ribas. Actualment acull la Borsa de Barcelona.
[1].- Permanyer, Lluís. Biografia del Passeig de Gràcia. Edicions la Campana. 1994