RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

divendres, 19 d’octubre del 2018

HOSPITAL MAISON D'ASSISTANCE FRANÇAISE (1917-1937) / HOSPITAL D'EUZKADI. (1937-1938). Plaça de la Font Castellana.

Agraïments a ELOY FC, MIQUEL F. PACHA i FRANCISCO ARAUZ

*1920.- Vista de l'Hospital Maison d'Assistance Française a la Plaça de la Font Castellana. (Foto: Josep Brangulí).
 
Als inicis del segle XX el carrer Castillejos ja moria en creuar-se amb una via anomenda passeig de la Font Castellana als peus del Turó de la Rovira. Per aquell punt, a cavall entre els barris de La Salut i del Guinardó on discorria la futura avinguda de la Mare de Déu de Montserrat, la Société Générale de Bienfaisance Française, una entitat que aplegava la colònia gala afincada a Barcelona, va adquirir uns terrenys de més de 14.000 metres quadrats per aixecar-hi un petit hospital.  
L'edifici amb façana d'estuc de pedra i maó vist tenia un cos central amb una cridanera teulada inclinada cap a les quatre bandes que s'enlairava sobre un cos allargat amb semisoterrani i planta baixa, lleugerament enlairada sobre el nivell del carrer. Una tanca enreixada, que encara avui es conserva parcialment juntament amb la de l'entrada, separava el terreny del carrer davant de la façana principal.
La primera pedra de l'edifici es va posar el 28 de maig de 1916 en un acte protocolari al que hi assistiren el cònsol francès a Barcelona i Lucien Poincaré, germà del president de la República Francesa. L'hospital va començar a funcionar a l'any següent.

 
*1916.- Parlaments en l'acte de col·locació de la primera pedra de l'hospital (Foto: Frederic Ballell Maymí).

*1917- Una altra imatge de l'hospital recent inaugurat. (Foto: Frederic Ballell Maymí).

*1933.- Emplaçament de l'hospital en un plànol municipal de l'època (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya). 
 
A l'any 1937, en plena Guerra Civil, l'hospital va ser cedit pel govern francès al govern basc després d'haver estat un temps sota el control sindical de la UGT. Rebatejat com a Hospital d'Euzkadi, la seva finalitat era assistir a refugits ferits de guerra del nord i era atès per personal sanitari d'origen basc. El nom d'Avinguda de la Mare de Déu de Montserrat havia estat en aquells temps substituït pel d'Avinguda Ascaso.

*1937.- Autoritats del Govern Basc en una foto amb el personal sanitari de l''Hospital d'Euzkadi a la porta del centre assistencial. (Font: Hemeroteca la Vanguardia)

*1937.- Crònica de la inauguració de l'Hospital d'Euzkadi, successor de l'hospital francès durant els ultims anys de la Guerra Civil. (Font: Hemeroteca La Vanguardia. Edició del dia 27 de novembre.)
 

*1939.- Última notícia de l'Hospital d'Euzkadi ja ocupat per les tropes franquistes. (Font: Hemeroteca La Vanguardia.)

La història d'aquest edifici continua amb l'inici del franquisme, ja sense la seva funció assistencial i amb la reconversió posterior en l'Escola de Formació Professional José Antonio Girón.