RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dimecres, 13 de novembre del 2019

MINIESTADI DEL FUTBOL CLUB BARCELONA. Avda. Aristdies Mallol s/n. (1982-2019)

 
 
2000's.- Imatge a vol d'ocell del Miniestadi del Futbol Club Barcelona. (Foto. FCB) 

La celebració del Mundial de Futbol de 1982 a Espanya va tenir a Barcelona com una de les seves seus. Els partits es disputaren al Camp Nou del FC Barcelona i a l'estadi de Sarrià del RCD Espanyol.
Josep Lluís Núñez era el presdident del Barça i com era d'esperar en un home que havia fet de la construcció la seva empresa, no va dubtar a acometre una reforma i ampliació del Camp Nou, que va veure completada la seva tercera graderia a través dels gols i el lateral de davant de la tribuna coberta. Les obres es van completar amb una altra instal.lació esportiva, el Miniestadi, que va ser edificat davant del Palau Blaugrana a l'altra banda de l'avinguda d'Arístides Mallol, sobre els terrenys que antigament havia ocupat la pista d'atletisme de la zona esportiva del club.
El Miniestadi va ser el bressol d'una bona colla de futbolistes que hi van donar les seves primeres passes i tocs de pilota guiats per un concepte de pedrera que acabaria donant moltes tardes i nits de glòria al club.


*1982.- El Mini en construcció, encara sense la visera de la tribuna instal·lada

Projectat per Josep Casals i Ramon Doménech, tenia una capacitat per a 15.276 espectadors, tots asseguts, distribuïts en una graderia inferior molt més petita i una altra de superior que acollia a la major part de l'aforament. A la banda del costat Llobregat s'aixecava la tribuna coberta mitjaçant una visera de revestiment blanc. Les dimensions del terreny de joc eren de 103 x 65 metres. Va començar a ser construit cap a finals de 1981 i la seva inauguració es va produir el 23 de setembre de 1982, diada de la Mercè,  amb un partit en el que debutà amb la samarreta blaugrana Diego Armando Maradona i en el que va jugar uns minuts el jove de només 14 anys Guillermo Amor. Simultàniament es va construir una pasarel·la per a vianants que el connectava amb el Palau Blaugrana. 
Els plànols del Miniestadi van servir de model per a construir altres estadis de similars característiques, com el Cartagonova de Cartagena o el Nou Castàlia a Castelló.
 
2000's.- Aspecte de la tribuna coberta del Miniestadi
 
Era el camp de joc habitual de l'equip filial Barça Atlètic (després Barcelona B), i de les categories inferiors del club. En els seus darrers anys també hi disputava els seus partits l'emergent equip femení del club blaugrana. Sobre la seva gespa es van formar jugadors legendaris en la història recent del Barça com Andrés Iniesta, Xavi Hernàndez, Víctor Valdés, Carles Puyol, o Leo Messi
El 2002 va acollir els partits de futbol americà dels Barcelona Dragons, un projecte per introduir aquest esport a les grans capitals europees que no va reeixir. A partir de 2003 s'hi van jugar partits de la selecció andorrana de futbol. 
Va ser sovint escenari de concerts i esdeveniments politics i socials i en alguns moments es va plantejar la seva cobertura total per acollir-hi un pavelló polisportiu com alternativa al Palau Blaugrana, idea que finalment seria descartada.
A l'octubre de 2019, després de 37 anys de servei al club, el Miniestadi va ser protagonista del seu últim acte. La celebració d'un partit d'homenatge a la seva pròpia història. Tot seguit, va començar a ser enderrocat dintre del programa d'execució de les obres de l'Espai Barça i un cop ja havia estat inaugurat el seu successor: el nou Estadi Johan Cruyff a la ciutat Esportiva Joan Gamper de Sant Joan Despí.

 
*2019.- Dues imatges del miniestadi en fase d'enderrocament a la tardor d'aquell any. (Fotos: mundodeportivo i twitter @llistosella)