RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dissabte, 6 de novembre del 2010

BAR LOS CUERNOS. Sant Oleguer 3 (1923-1983)



El carrer Sant Oleguer -que actualment connecta, l'avinguda de les Drassanes amb la Rambla del Raval-, era abans un dels centres neuràlgics de l'històric Barri Xino. Al número 3 d'aquell carrer estret, envoltat d'un ambient decadent amb presència permanent de prostitutes i gents de vida dubtosa, hi havia el bar Los Cuernos. Destacava per la seva curiosa decoració plagada de cornamentes de tot tipus d'animals, que penjaven del sostre i de les parets. No hi faltaven tampoc petits rèptils (cocodrils, llargandaixos) i peixos dissecats. Segons explica Paco Villar en la seva interesantíssima obra Historia y leyenda del Barrio Chino, el local va atraure un gran nombre de clients seduits per la bona relació qualitat-preu de les tapes, els vermuts i els vins que s'hi servien. 


L'establiment era propietat de la família Amador, que l'havia obert l'any 1923 amb el nom de La Masía. En els seus inicis era només botiga modesta de queviures bàsics. Però amb el pas del temps es va anar consolidant com a taverna i especialitzant-se en servir vermuts i delicioses tapes. Segons comenta l'esmentat Villar, el nom de Los Cuernos va sorgir a partir de que l'amo va començar a decorar les parets del local amb diverses antiguitats consistents en corns d'animals als que progressivament se n'hi varen afegir cada cop més. Aleshores els propis clients del local van començar a anomenar-lo Los Cuernos fins que la taverna es va quedar ja de manera oficial amb aquest nom 
Després de la Guerra Civil el negoci va continuar el seu desenvolupament i l'assortit de tapes era cada cop més complet i exquisit, la qual cosa va començar a atraure gent de fora del barri.
La degradació progressiva del barri i la reforma urbanística que comportava l'obertura de la Rambla del Raval i  l'enderroc de l'entorn va condemnar a mort aquesta entranyable taverna, que va tancar definitivament les seves portes a finals de 1983.


3 comentaris:

  1. Entre les seves tapes més típiques i de millor qualitat estaven els caragols picants.

    ResponElimina
  2. El callos picantes i les faves també picants.

    ResponElimina
  3. Las bravas, diabólicas les llamaban. Los michirones (Habas picantes) eran en el Cocodrilo.

    ResponElimina