RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

diumenge, 31 d’octubre del 2010

CAMP DE FUTBOL DEL CARRER MUNTANER (1901-1909) i (1911-1919)

MIQUEL BARCELONAUTA

Agraïments a JOSEP PUEY

Un dels primers terrenys de joc per a la pràctica del futbol que hi va haver a la ciutat. Ocupava el quadrat delimitat entre els carrers Muntaner, Indústria (després Paris), Casanova i Coello (després Londres). L'Hospital Clínic i la facultat de Medicina li servien de decorat de fons al gol sud.

*1902.- Imatge corresponent al partit disputat entre l'Hispània AC i el Barça durant la primera etapa del camp del carrer Muntaner. Era el 6 de gener d'aquell any i el partit corresponia a la segona edició de la Copa Macaya. Els blaugranes, a la imatge amb pantaló blanc, es van imposar per 2-4. Al fons es pot veure la cantonada dels carrers Muntaner i Coello (actualment Londres). (Font: Los Deportes edició del dia 20/1/1906. Imatge cedida a la revista per Hans Gamper).

Aquest camp de futbol era de propietat privada i en ell hi van jugar diversos equips. El primer de tots fou l'Hispània AC, que hi va jugar habitualment els seus partits des de 1901 fins a la seva desaparició el 1903. L'any 1905 el va llogar el Barça que hi va jugar fins el 1909 quan es va mudar al veí camp del carrer de la Indústria. Paral·lelament el camp de futbol deixaria d'existir durant dues temporades per convertir-se en el Velòdrom Parc d'Esports.
L'any 1911, ja enderrocada la corda del velòdrom, aquesta instal·lació va recuperar las seva funció com a camp de futbol. L'Espanyol el va arrendar i va passar a jugar-hi els seus partits com a local. El 26 de febrer de 1911 els blanc-i-blaus van estrenar el camp en un partit davant el seu homònim Español de Madrid,  El terreny de joc tenia unes dimensions de 105 x 65 metres. Les obres fetes durant els anys en que funcionà com a velòdrom havien deixat unes magnífiques graderies amb capacitat per prop de 8.000 espectadors, que el situaven amb un aforament comparable al veí camp del carrer Indústria on jugava el FC Barcelona. 

*1912.- Vista del camp de futbol del carrer Muntaner en la seva segona etapa quan era terreny de joc de l'Espanyol. Al fons es pot veure l'Hospital Clínic i la Facultat de Medicina. (Foto: Josep Brangulí /ANCCliqueu sobre la foto per agrandir-la).

*1915.- Una formació de l'Espanyol sobre el terreny del joc del camp del carrer Muntaner. (Foto: Autor desconegut).

*1916.- Partit al camp del carrer Muntaner que enfrontà al Barça i a l'Espanya. Al fons el carrer Coello. A la dreta de la imatge amb el seu característic mocador blanc penjat a la cintura es pot distingir al barcelonista Paulino Alcántara. (Foto: Josep Maria Co de Triola /ANCCliqueu sobre la foto per agrandir-la).

*1916.- Una altra acció del joc durant el partit entre el FC Barcelona i el FC Espanya (amb pantalons blancs) jugat al camp del carrer Muntaner. (Foto: Josep Maria Co de Triola /ANCCliqueu sobre la foto per agrandir-la).

*1919.- Foto acolorida en la que podem veure un equip del CD Europa que actuava de local al camp del carrer Muntaner. Jugaven un partit de promoció enfront l'Atlètic Sabadell que va acabar amb victòria dels graciencs. (Foto: Frederic Juandó Alegret).
 

CAMP DEL CARRER INDÚSTRIA. FC BARCELONA (1909-1923)


*1910's.- Accés al camp del carrer de la Indústria.

El camp del carrer de la Indústria, anomenat popularment L'Escopidora, va ser el primer terreny de joc que el Futbol Club Barcelona tingué en propietat. Era situat en l'illa de cases formada pels carrers Indústria (actualment París), Comte d'Urgell, Villarroel i Coello (després Londres). L'accés principal era pel carrer Indústria i també n'hi havia una altra, exclusiva pels socis, al carrer Urgell.
Abans de recalar en aquest camp, el Barça havia fet un llarg pelegrinatge, sempre de lloguer, per diversos terrenys de joc de la ciutat, fins que el presidents Hans Gamper va optar per adquirir-ne un de propi.
Les mesures del terreny de joc eren de 91 metres de llargària per 52 metres d'amplada. Amb el pas dels anys va destacar per la modernitat de les seves instal·lacions i per ser el primer del país amb llum artificial. Un altre dels aspectes singulars era l'aleshores espectacular tribuna de dos pisos fabricada en fusta i instal·lada el 1912, que permetia acollir-hi 1.500 persones assegudes. L'aforament total del camp amb les localitat de general dempeus arribava fins als 6.000 espectadors. Els vestidors i les dutxes no es varen instal·lar fins uns anys després.
El recinte del camp del carrer Indústria disposava d'alguns edificis annexos situats a la banda del carrer Urgell rere la tribuna, que acollien un bar per als socis i posteriorment uns vestidors.
El primer partit del Barça a L'Escopidora el va enfrontar al FC Català el dia 14 de març de 1909. El matx era del Campionat de Catalunya i va acabar amb empat (2-2). El primer gol el va marcar el barcelonista Romà Forns. 

*1909.- En els seus primers anys el camp del carrer Indústria només disposava d'una senzilla tribuna coberta d'un únic pis.

*1912.- El FC Barcelona i l'Auckland Wanderers anglès durant un dels partits que van disputar al camp del carrer de la Indústria al desembre d'aquell any. (Foto: Josep Maria Co de Triola / Arxiu del Centre Excursionista de Catalunya).  

*1913.- La nova tribuna de dos pisos, inaugurada al 1912, va esdevenir un element emblemàtic d'aquest terreny de joc. Era situada al costat del carrer Comte d'Urgell. A l'esquerra de la imatge es pot distingir l'edifici de l'Escola Industrial.


*1910's.- Aspecte que oferia la graderia de fusta de dos pisos en dia de partit.

Sobre aquest camp donarien les seves primeres passes figures llegendàries de la història del Barça: com Josep Samitier, Ricardo Zamora, Paulino Alcántara i Emili Sagi entre d'altres.
Els dies que el camp s'omplia de gom a gom, els espectadors s'enfilaven i s'asseien sobre les tàpies que delimitaven el camp. Aquesta imatge, vista des de l'exterior del recinte, fou l'origen del popular apel·latiu "culers", ja que els aficionats així asseguts mostraven els seus darreres a la gent que circulava pel carrer fora del camp.

*1910's.- La popular imatge que explica l'origen de l'apel·latiu culers que s'aplica als aficionats i seguidors del Barça.

L'any 1923, després del trasllat del Barça al camp de Les Corts, es va clausurar el camp del carrer de la Indústria.