RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

diumenge, 23 de gener del 2011

BALUARD DEL REI. (Segle XV-1890)

Agraïments a JAUME MAS i ENRIC COMAS i PARER

*1865.- El Baluard del Rei vist des de la muntanya de Montjuïc amb el port i el barri de la Barceloneta al fons (Foto F. Frith)

*1870.- El Baluard del Rei, al fons després de les Drassanes, vist des de l'indret que actualment ocupa el Portal de la Pau i l'embarcador de les golondrines. (Foto: Joan Martí. Arxiu Fotogràfic de Barcelona).

*1873.- Plànol de les Drassanes realitzat per Juan Gaya. En groc el Baluard del Rei.

*1890.- Una vista del baluard que sobresortia en direcció a Montjuïc des de la línia de la muralla (a l'esquerra de la foto) contigua a la Porta de Santa Madrona. (Foto: Arxiu Fotogràfic de Barcelona).

El Baluard del Rei, també anomenat del Mar, era situat a l'extrem de la Muralla del Mar més proper a Montjuïc, adossat al recinte de les Drassanes. En aquell, indret, on avui hi ha la plaça de les Drassanes (popularment coneguda com la plaça del carbó) i l'inici de l'avinguda del Paral.lel, aquesta construcció fortificada era l'angle de la muralla, que abandonava la línia de mar i girava en direcció cap a l'interior. Com en tot recinte emmurallat, el baluard formava un sortint de la linia de la muralla que permetia una millor defensa de la ciutat en cas d'atac exterior i era el lloc ideal per concentrar les peces d'artilleria. 
Segons el diari El Diluvio (edició del dia 26 de març de 1890) fou en aquesta data quan s'inicià l'enderrocament del Baluard del Rei en un acte presidit per l'alcalde Fèlix Macià i Bonaplata. Ja feia dos anys que el monument a Colom, aixecat el 1888 en ocasió de l'Exposició Universal, presidia el port de Barcelona, i per això és possible veure algunes fotografies del Baluard del Rei amb el monument al fons. De fet, l'eliminació del baluard va permetre obrir fins al mar l'avinguda del Paral.lel.
Durant el procés d'enderroc es van emprar materials explosius i l'execució de l'obra no va estar exempta d'algun accident de treball. Així ho explicava El Diluvio en la seva edició del 18 de desmebre de 1890. Un carrabiner va rebre l'impacte d'una deflagració i li van haver d'amputar una cama. L'alcalde Joan Coll i Pujol li concedí un lloc de treball de guarda al Parc de la Ciutadella.

*1862.- Una de les fotografies més antigues que es coneixen del Baluard del Rei, amb un rieral d'aigues residuals en primer pla i la Porta de Santa Madrona al fons. (Foto: Arxiu Fotogràfic de Barcelona).

*1863.- Vista de la muralla de les Drassanes des de la costa del Morrot. Al centre de la imatge es pot veure la porta de Santa Madrona i a la dreta el Baluard del Rei. El mar arribava aleshores fins a la mateixa muntanya de Montjuïc formant un penya-segat. (Foto: Arxiu Fotogràfic de Barcelona).


*1890.- Notícia de l'inici de les obres d'enderrocament del baluard apareguda a l'edició de El Diluvio de 20 de març d'aquell any. (Font: ARCA).

*1890.- El Baluard del Rei comença a ser enderrocat. El tram en obres que es veu en primer terme correspon a l'actual passeig de Josep Carné. Al fons, es pot veure la silueta del cim del monument a Colom entre les edificacions interiors del baluard. (Foto: Joan Martí. Arxiu Fotogràfic de Barcelona).

*1890.- L'inici de l'enderroc captat des del costat de Les Drassanes. (Font: El Diluvio).

*1891.- Diversos dibuixos de l'estat de les obres publicats a l'edició de La Ilustración Hispano-Americana de maig d'aquell any. (Font: Extrets de fotografies de Ramon Burgas. ARCA). Cliqueu a sobre per ampliar les imatges.

5 comentaris:

  1. Felicitats pel blog i per l'article!
    És impactant el contrast del monument a Colon i del baluard en una única imatge.

    ResponElimina
  2. Gràcies bandero.
    De fet, en les dues fotos datades del 1890 l'enderroc ja ha començat. En la que es veu la silueta de Colom sobresortint, si t'hi fixes, al costat dret del mur del baluard ja li falta un tros de la part superior i abaix hi ha runa apilada. Fins i tot a dalt del mur es poden veure les siluetes de dues persones, probablement treballadors de l'enderroc.

    ResponElimina
  3. Suposo que la nostàlgia d'una Barcelona que no he conegut fa que m'esborroni cada cop que veig allò que desgraciadament ja no tenim... Moltes gràcies per tot aquest reguitzell de fotografies de valor impagagle! Enhorabona pel bloc!

    ResponElimina
  4. Siempre leí que las murallas se comenzaron a derruir en 1850, esto se parece a 1984, cambiando la información así les conviene.
    Qué lástima...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Efectivamente las murallas de Barcelona empezaron a derruirse en la década de 1850, con permiso del gobierno central que puso como condición mantener la muralla de mar y la Ciutadella, ambas derruidas décadas después. El Baluard del Rei formaba parte de la muralla del mar.

      Elimina