RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dissabte, 1 de gener del 2011

CINE MARYLAND / CINE PLAZA / SALA X de Plaça Urquinaona (1934-1999)

El cinema Maryland, al número 5 de la plaça Urquinaona, va ser inaugurat el 9 de novembre de 1934 amb l'estrena d'un film del cineasta italià Carmine Gallone titulat Paso a la Juventud, en una sessió especial a benefici de l'Asil de Sant Joan de Déu. El naixement d'aquesta sala està vinculat a  moviments cristians conservadors. La Federació de Joves Cristians, una associació presidida per Antonio Nadal-Rodó que editava una revista titulada Flama, en  fou la promotora.


El Maryland es presentava com una sala d'aforament reduit amb la intenció de projectar cinema de qualitat. Va començar la seva activitat programant les pel·lícules en horari europeu (de les 4 a les 6 de la tarda; de 6 a 7:30; de 7.30 a 9, de 9:15 a 10:45  i de 10:45 a 12:30). Fou una experiència novedosa que no van cuallar entre el públic i que va obligar a la direcció de la sala a tornar als horaris tradicionals de l'època.
Acabada la Guerra Civil, el nou règim va obligar a  canviar el nom clarament americanitzant del local, que va passar a anomenar-se Cine Plaza des de juny de 1940 fins al desembre de 1946, quan va recuperar el nom original. Durant tota l'etapa franquista la sala programava films d'estrena i a l'octubre de 1967 va passar a la categoria de sala d'art i assaig dedicada a la projecció de pel·lícules d'autor.


*1940.- Dues imatges nocturnes de l'entrada del cinema en la seva etapa com a Cine Plaza amb els corresponents retalls de la cartellera de La Vanguardia de les pel·lícules que s'hi projectaven. (Fotos: Gabriel Casas/ANC)


*1983.- L'entrada del Maryland en la seva última època abans d'esdevenir Sala X. La porta era revestida de metall amb un rètol que duia el nom de la sala format per petits cercles verds.

El 1984 va suposar l'inici d'una nova etapa (l'última) d'aquest cinema, que va perdre el nom de Maryland per a passar a engrossar la llista de les anònimes sales X dedicades a l'exhibició de films pornogràfics. En aquesta tesitura va romandre durant els seus últims vint anys, fins al seu tancament definitiu al 1999. El local que ocupà el Maryland acull avui un pub irlandès.

2 comentaris:

  1. Avui es un Pub irlandés, George Payne i té molt bona acollida i ambient.

    ResponElimina
  2. Cerro en 2003 por experiencia lo digo.Fui cliente diario de 1991 a 2003.

    ResponElimina