RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

diumenge, 8 de maig del 2011

TORRE DELS PARDALS. CASA ROIG. (1917-1963)


Situada a la cantonada de l'avinguda de la Mare de Déu de Montserrat i el carrer que actualment duu el nom de l'edifici, la Torre dels Pardals constitueix una de les pèrdues més significatives del patrimoni artístic modernista del barri del Guinardó.
Fou bastida entre els anys 1915 i 1917 sobre l'antic Mas Roig, una masia amb una torre de guaita del segle XV, per l'arquitecte reusenc Joan Rubió i Bellver (1870-1952) col.laborador d'Antoni Gaudí. El promotor de l'obra i propietari de la finca era l'industrial Joan Roig i Mallafré, que la va convertir en una torre d'estiueig. La Torre dels Pardals, també coneguda com Casa Roig, va guanyar el Concurs Anual d'Edificis Artístics organitzat per l'ajuntament l'any 1917. En el conjunt hi destacaven especialment els seus luxosos jardins.
Durant la Guerra Civil la Torre dels Pardals va acollir l'Escola de la Natura, que dirigia el pedagog Joan Puig i Elias. El centre, d'orientació racionalista, estava sostingut pel sindicat del tèxtil de la CNT-AIT


*1919.- Vista exterior de l'edifici i la seva tanca.


*1919.- El jardí era un dels espais més singulars de la Torre dels Pardals

Malgrat el seu indubtable valor artístic, l'especulació immobiliaria, pròpia del desarrollisme salvatge dels anys seixanta, i uns poders públics absolutament insensibles a la preservació del patrimoni artístic, van provocar la seva desaparició. La Torre dels Pardals va ser enderrocada el 1963 per donar pas a un bloc d'habitatges.  

*1919.- Una vista de l'interior de l'edifici

6 comentaris:

  1. Precioso tu post una maravilla, me ha encantado sobresaliente...
    Un placer ver esas fotos, abrazos, Mari trini.

    ResponElimina
  2. Molt interessant!! Rubió i Bellver va ser un gran arquitecte que l'ha valorat. A Sitges, la seva casa Vilella, també coneguda Residéncia Helvetica, es troba en un pessim estat de conservació!!!! Moltes gràcies pel post!

    ResponElimina
  3. Interessant!, a més de la torre defensiva medieval hi existí restes romanes al seu subsòl. Salut!

    ResponElimina
  4. Que estas maravillas hayan sucumbido a la especulación y a la poca sensibilidad de nuestros políticos me apena mucho. Una gran pérdida irrecuperable

    ResponElimina
  5. La Torre dels Pardals estava situada al carrer Amilcar, davant el carrer que duu els seu nom.

    ResponElimina
  6. Saludos a todos y a los que estuvieron tambien en la Escuela Natura de Mon Nou.

    ResponElimina