RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dimarts, 9 d’agost del 2011

EL CINC D'OROS AMB ELS FANALS DE FALQUÉS (1909 - 1957)

L'encreuament entre Passeig de Gràcia i Diagonal va ser conegut durant la primera meitat del segle XX com el Cinc d'Oros. La raó exacta d'aquesta denominació cal buscar-la en els primers treballs d'urbanització i ordenació de la zona que preveia una plaça amb cinc cercles, un al mig i quatre al voltant que recordaven la carta de la baralla espanyola.
El 1909 l'ajuntament va acordar dedicar la plaça a Francesc Pi i Margall i aquest és el nom que va tenir fins a l'acabament de la Guerra Civil. El monument, que va trigar molt en fer-se realitat, tenia que situar-se al bell mig sobre el cercle central i quatre fanals l'envoltarien. La realitat però, va ser que inicialment s'hi va posar un senzill bust del polític republicà i el monument definitiu (l'obelisc que avui encara podem veure) no es va  inaugurar fins el 1936 i el fanals modernistes que l'envoltaven no van ser quatre sino sis, que s'inauguraren el 28 de juny de 1909. El seu autor va ser Pere Falqués i Urpí (1850-1916) en col·laboració amb Alfons Juyol i Manuel Ballarín.

*1909.- La Vanguardia del 29 de juny publicava de forma molt discreta la notícia de la inauguració dels sis fanals de Falqués

Molta gent pensa erròniament també que el nom de Cinc d'Oros prové que els esmentats fanals en comptes de ser sis eren cinc.

*1928.- El Cinc d'Oros amb el cercle central de la plaça encara desert. (Foto: Josep Domínguez/AFB

1934.- El popular setmanari satíric de l'època El Be Negre publicava aquest acudit gràfic de Francesc Fontanals en el que s'ironitzava sobre la tringança històrica en inaugurar el monument. En el dibuix es poden apreciar els sis fanals de Falqués, un d'ells mig tapat per les bastides del monument.

*1943.- Acabada la Guerra Civil, els fanals de Falqués encara van conviure durant uns anys amb l'estàtua de la Victòria franquista als peus de l'obeslisc.

*1957.- El 27 de gener La Vanguardia donava compte, amb la retòrica pròpia de l'època, del procés de desmuntatge dels fanals modernistes. 

L'arribada del franquisme va provocar canvis en el Cinc d'Oros. La plaça va passar a anomenar-se de la Victòria i una escultura al·legòrica es va col·locar als peus de l'obelisc.
Finalment, entre els mesos de gener i març de 1957 els fanals van ser desmuntats i retirats per facilitar la circulació rodada en aquella cruïlla tan transitada. Durant prop de trenta anys, les sis peces varen dormir en els magatzems municipals a l'espera de temps millors. L'arribada de la democràcia les va restituir l'any 1985 en una nova ubicació: l'avinguda de Gaudí al barri de la Sagrada Família. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada