RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dilluns, 12 de setembre del 2011

PLAÇA UNIVERSITAT / II (1910-1940)

 
*1914.- El grup escultòric dedicat al doctor Robert al bell mig de la plaça Universitat.

La plaça Universitat del primer terç del segle XX va estar presidida pel magnífic volum de pedra del monument al Doctor Robert. Obra de l'escultor Josep Llimona i Bruguera (1867-1934) en col.laboració amb l'arquitecte Lluís Domenéch i Muntaner, el monument és un bloc d'estructura piramidal que recorda la textura de les muntanya de Montserrat i sobre el que es disposen diversos conjunts escultòrics coronats per una imatge d'Hermes que parla amb el bust del propi doctor Robert.
La presència d'una senyera i d'un segador amb la falç a la mà va fer que les autoritats franquistes l'incloguessin dins la llista de monuments a depurar tot just acabada la Guerra Civil. La plaça es quedà sense el monument (vegeu l'article Plaça Universitat III), que va quedar desmuntat a peces i abandonat a les dependències municipals durant prop de quaranta anys. Recuperada la democràcia fou restituït i emplaçat a la plaça Tetuan on actualment llueix força menys que quan presidia la plaça Universitat. En el seu dia es va al·legar que el notable pes del monument no aconsellava la seva reubicació en l'emplaçament original ates l'important volum de galeries soterranies de la xarxa de metro que hi ha sota la plaça.
Juntament al monument la plaça era plantada de palmeres de diverses espècies, algunes d'elles presentades en grups sobre dos parterres circulars a cada banda.
Entre 1923 i 1926 la plaça va patir les obres de la primera linia de metro de la ciutat i va ser  parcialment reformada en construir-se l'estació d'Universitat del tram Bordeta-Plaça Catalunya del Metro Transversal (actual linia 1) amb els corresponents accesos al subsòl.  

*1910.- El dia de la solemne inauguració del monument al doctor Robert (13 de novembre) la plaça Universitat presentava aquest animat aspecte.

 
*1930's.- El monument al Dr. Robert captat des de l'extrem de la plaça que connecta amb l'inici de Ronda Universitat i del carrer Pelai.
*1940.- Punt i final al doctor Robert a la plaça. Amb aquestes bastides fou desmuntat el monument pels franquistes, que volgueren eliminar qualsevol vestigi de catalanisme dels carrers de la ciutat
 
Un detall de les escultures que coronen el monument avui emplaçat al bell mig de la plaça Tetuán.

2 comentaris:

  1. Gracias por la explicación tan sencilla y tan interesante ...salut

    ResponElimina
  2. el monument no va poder restituir-se a la seva ubicació perquè quan es va modificar l'estació Universitat L1 per poder augmentar el número de vies de RENFE, l'andana de via 2 va superposar-se a sobre de la de via 1, fent que quedés molt aprop de la superfície i sent incapaç d'aguantar el pes del monument. L'estació original tenia una paret entre les vies que li permetia aguantar el pes afegit del monument. En aquesta imatge es pot apreciar: http://transport.cat/wiki/images/e/ea/Univantiga3vies.jpg

    ResponElimina