RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dilluns, 7 de novembre del 2011

LAIETÀ SPORT CLUB. Instal·lacions Esportives. Viladomat-Rosselló (1925-1964)

*1963.- Localització de les instal·lacions del Laietà a la cantonada Viladomat-Rosselló (fletxa groga). En primer terme es veu la cantonada Urgell-Avinguda de Sarrià i darrera el recinte de l'Escola Industrial.

El Laietà SC pot considerar-se com el club pioner de l'esport del basquetbol a Catalunya. Entre 1925 i 1964 va tenir les seves instal.lacions esportives a l'àrea delimitada pels carrers Provença, Viladomat i Rosselló. Aquest complex incloia pistes de bàsquet, tennis, tennis-taula i una piscina. 
L'esport més important al Laietà era, com ja s'ha dit, el bàsquet, modalitat esportiva en que va arribar a guanyar diversos campionats de Catalunya i d'Espanya. L'equipació del club era blanca amb una franja horitzontal blava sobre el pit, en la que hi havia superposada la lletra "L" també blanca.
Acabada la Guerra Civil el club va passar a anomenar-se Club Baloncesto Layetano. L'any 1942 assolia el campionat d'Espanya i dos anys després el sotscampionat. El seu jugador de més anomenada va ser Eduard Kucharski, que va defensar els colors del Laietà entre 1941 i 1946.

*1935.- Un equip de bàsquet femení de l'Espanyol es fa una foto sobre la pista del Laietà del carrer Viladomat. Al fons es pot veure l'Escola Industrial.

A partir de la dècada dels 1950's l'esport de la cistella es va anar professionalitzant poc a poc i el Laietà no va poder competir amb els grans. Aquest fet va obligar el club a canviar el seu plantejament esportiu i va optar per dedicar-se a la formació de jugadors, que després s'incorporàven a d'altres clubs professionals, especialment al FC Barcelona. Tot i així, en la temporada 1962-63 va aconseguir l'ascens a la màxima categoria i va jugar per última vegada en la primera divisió de la Lliga espanyola.
 
*1958.- La plantilla de l'equip de bàsquet del Laietà sobre la històrica pista del carrer Viladomat-Rosselló.

*1959.- Revetlla de Sant Joan a les pistes del Laietà. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)

A les instal·lacions del carrer Viladomat 235 s'hi havien celebrat també festes socials i revetlles i el complex va resistir fins l'any 1964 en que es produí el desnonament del club en el marc d'una operació immobiliària per construir-hi habitatges. El Laiteà va passar anys dificils i va anar a parar al Col·legi del Pare Manyanet de la Travessera de Les Corts. Finalment va poder dotar-se d'unes instal.lacions d'acord amb la solera del club a la zona nord de Les Corts, al costat de la Zona Esportiva del FC Barcelona, rera els terrenys que avui ocupa el Miniestadi.

*1966.- Dos anys després del desnonament del Laietà de Viladomat-Rosselló, nous blocs de pisos ocupaven el solar de les antigues instal·lacions esportives i s'anunciaven així a La Vanguardia

3 comentaris:

  1. La foto de bàsquet femení fa tota la pinta de ser dels anys 40. Els pentinats no són els de les esportistes de la República.

    ResponElimina
  2. Hi vaig viure en aquests pisos, a la banda de Viladomat hi va haver un café molt petit que recordava el nom (tot i que mal escrit) Layetá. També recordo que la Cooperativa de Guisona hi va tenir un local (no obert al public) en el que hi tenien ous, molts ous... (inicis dels setanta)

    ResponElimina
  3. El Bar Laietà va desapereixer. Em penso que era un tipus d'indemnització. Ara és un restaurant peruà.

    ResponElimina