RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

divendres, 31 d’agost del 2012

CARRER DE L'INFERN.


Un dels molts carrers que van desaparèixer amb l'obertura de la Via Laietana va ser el petit carrer de l'Infern. Amb prou feines arribava als dos metres d'amplada i discorria entre els carrers Ripoll i Riera de Sant Joan, avui també despareguts. El seu emplaçament quedaria avui situat sobre la plaça d'Antonio Maura, a la intersecció de la Via Laietana amb l'avinguda de la Catedral. Com es pot comprovar en la foto de l'any 1908, de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, hi havia en els seus últims anys una Acadèmia de Dibuix Industrial i dues barres verticals tancaven l'accés als carros en els dos extrems de la via, probablement a causa de la seva estretor.
Antoni Vallèsca fa esment d'aquest carrer en el seu llibre Las calles de Barcelona desaparecidas, tot indicant que el seu nom prové del soroll insuportable provocats pels cops de martell sobre els malls dels ferrers que hi tenien els seus tallers i que el veinat comparava amb un infern.

El traç vermell assenyala el lloc on era situat el carrer de l'Infern sobre una foto en la que es poden veure les obres d'urbanització de la plaça Antonio Maura abans de la construcció dels edificis. Abaix el carrer de l'Infern sobre un plànol de l'època.
  


 

9 comentaris:

  1. Gràcies per aquesta descobrir-me un nou secret perdut en el temps!

    ResponElimina
  2. Com sempre, molt interessant... I molt curiós el nom. No m'hauria pensat mai que una ciutat com Barcelona pogués dedicar un carrer a l'Infern. Com diu Galderich més amunt, es va perdre un bon nom de carrer!

    ResponElimina
  3. la via layetana ¿un error o un acierto? seguramente habrá muchos argumentos para ambas opciones.

    ResponElimina
  4. Curiosament en el lloc exacte a on comença el correfoc de la Mercè.

    ResponElimina
  5. Hola, sento dir-te que t'has confós, el carrer de l'infern, quedava mes o menys a l'altura de l'avui carrer doctor Joaquim Pou, no en vertical mirant cap a la catedral, sino en horitzontal, mirant com si anessis cap a la ciutadella
    David

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvolgut Anònim (haurieu de posar algun nom o pseudònim per identificar-vos). Amb tots els meus respectes, crec que estàs equivocat i per tant confirmo l'exposat al text tal i com el plànol i la foto confirmen. Certament el carrer de l'Infern estava traçat en direcció Besos/Llobregat, tal com s'esmenta a l'article, però l'actual carrer doctor Pou quedava més en direcció muntanya.

      Elimina
  6. Hola en refereixo a la linea vermella del planol, que l'heu posat vertical i habría de ser horitzontal. El carrer del doctor joaquim pou segueix la línea de l'antiga Riera de Sant Joan y el carrer del infern quedava mes o menys a la part de dalt, ambos entrada del carrer ripoll y sortida a la riera
    Salutacions
    David

    ResponElimina
  7. Si es cert el planol es correcte, l'havia mirat malament i el pensava q estaveu equivocats, disculpes. Es una pena q ja no existeixi el carrer ni el seu café tan famos.
    David

    ResponElimina