RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dimarts, 15 de gener del 2013

OFICINES DEL FUTBOL CLUB BARCELONA. Passatge Méndez Vigo. (1941-1975)

*1942.- Una imatge de la façana de xalet del número 8 del passatge Méndez Vigo 8, quan començava a acollir les oficines del Barça (aleshores Club de Futbol Barcelona).


Durant tot el periode de la dictadura del general Franco, les oficines del FC Barcelona van tenir la seva seu en un petit xalet situat al passatge de Méndez Vigo, una petita via que creua en direcció mar/muntanya la mansana delimitada pels carrers Aragó, Pau Claris, Consell de Cent i Roger de Llúria.
El passatge va ser construit el 1868 i juntament amb el de Permanyer, constitueix una mostra del que fou l'Eixample a finals del segle XIX. Són dues vies que han arribat als nostres dies conservant una gran part de les seves construccions originals, petits xalets de planta i pis amb un pati jardí a l'entrada que evoquen paissatges londinencs.
Un empleat del Barça, Josep Cubells i Bargalló fou el descobridor d'aquest xalet on el club hi va instal·lar les seves oficines l'any 1941, Eren temps dificils en els que l'entitat esportiva blaugrana era altament sospitosa de catalanisme i mal vista pel règim. El ritual de renovació dels carnets de soci i de la compra anticipada d'entrades pels partits aviat va convertir aquest local en un lloc de gran activitat. El xalet tenia de positiu la seva centralitat, que evitava als socis i aficionats desplaçaments fins al camp de Les Corts primer i el Camp Nou a partir de 1957. El barri de Les Corts encara semblava aleshores massa allunyat del centre.
Amb el pas del anys però,  s'imposava la modernització i el club va anar traslladant progressivament les seves oficines, primer a La Masia i  després a d'altres espais del propi estadi del Camp Nou. Les oficines de Méndez Vigo varen tancar definitivament el 1975. El club va vendre l'immoble que uns anys després va ser totalment enderrocat i al seu lloc es va construir un edifici corporatiu horrorós, que trenca totalment l'encant d'aquell carrer vuitcentista. Tot plegat una fi llastimosa per un local històric i de record inesborrable per a molts culés.


*1915.- L'entrada al Passatge Mendez Vigo des del carrer Consell de Cent. L'edifici que molts anys més tard seria seu de les oficines del Barça és el que destaca per la seva teulada acabada en punxa.

2 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. El Paquito que tu dius té la culpa de gairebé tot, però sobretot és el culpable de que a molts ciutadans barcelonins els robessin els millors anys de la seva vida. Com també és el culpable de que els seus sequaços especuladors (Porcioles sobretot) es carreguessin moltes coses de valor que tenen entrada en aquest bloc.
    Podriem dir doncs, que gràcies a ell aquest bloc te moltes entrades. Curiosament el xalet de Méndez Vigo n'és l'excepció... certament, en això tens raó, perque va romandre dempeus tota la dictadura i en acabar-se va desaparèixer. Però l'excepció sempre confirma la regla.

    ResponElimina