RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

divendres, 17 de maig del 2013

CINE CANADÀ. Borràs / Via Júlia. (1951-1977)

 
*1975.- El pati de butaques del Cine Canadá.

Instal·lat dins el recinte que havia ocupat una antiga fàbrica de sabons, el Cine Canadà va ser una iniciativa de l'empresari Manuel Barber García, juntament amb el seu soci Rafael Socías. El local era situat als números 21-23 del carrer Borràs tocant a l'actual Via Júlia, que a començaments dels anys 1950's era encara carrer Portallada, no gaire lluny de la plaça Llucmajor.
Des de la seva obertura al juny de 1951, la sala va donar servei als barris de Prosperitat i Verdum, molt mancats en aquells temps de locals d'oci i esbarjo. Disposava d'un l'aforament inicial limitat a 351 localitats  que corresponien a una de els dues naus de l'antiga sabonera. Uns anys després la sala va quedar ampliada a 570 butaques un cop habilitada la segona nau segons un projecte que va dirigir l'arquitecte Josep Canela Tomàs.
En començar l'any 1963 Pere Balañá es va fer càrrec de la programació del cinema fins que la sala va tancar les portes l'últim dia de 1977.
El Canadà era un cinema modest amb un públic poc exigent. Funcionava els dimecres i els caps de setmana  i la seva programació es nodria bàsicament de pel·lícules de serie B. Generalment les còpies projectades havien circulat prèviament per molts altres cinemes i arribaven molt gastades. La programació va millorar relativament amb l'arribada de Balañá.
La sala era sovint víctima de l'incivisme. El seu propietari Manuel Barber explicava que les butaques eren sovint esquinçades amb navalles pels espectadors i buidades del seu farciment de goma-escuma, una pràctica que dissortament era també habitual en altres locals de la zona. [1]
 
 
[1] Lahuerta Melero, Roberto. Cines de Barrio. Col.lecció Favència. Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. Barcelona 2013.

1 comentari:

  1. Yo había visto muchas películas de oeste y la que más recuerdo es pánico en el transiberiano


    ResponElimina