RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dijous, 31 d’octubre del 2013

METRO GOLDWYN MAYER. Estudis de doblatge. Mallorca 201 (1933-1962)


*1934.- Vista de la façana de la seu de MGM al carrer Mallorca.


L'any 1933 la famosa productora i distribuidora cinematogràfica nordamericana Metro Goldwyn Mayer va obrir un nou edifici per a la seva sucursal a Barcelona [1]. La seu, situada al carrer Mallorca 201, entre Aribau i Enric Granados, fou dissenyada per l'arquitecte menorquí Nicolau Maria Rubió i Tudurí (1891-1981). L'edifici era format per dues parts juxtaposades, una dedicada a les oficines i l'altra al doblatge de les pel·lícules al castellà, que funcionaven pràcticament com dos cossos separats. En el seu dia fou considerat com una de les construccions més modernes de la ciutat.
El sector d'oficines era el contigu a la façana, tota ella de vidre, que permetia el pas de la llum natural. La part interior de l'edifici era la destinada a doblatge amb els murs de les parets molt més gruixuts per tal de preservar l'entorn del soroll. En aquest edifici es van doblar la major part dels films distribuïts per la Metro en castellà durant el període comprès entre 1934 i el començament de la dècada dels 1960's.


*1934.- Dues imatges de l'interior de les oficines i dels estudis de gravació. (Font: AC. Documentos de Actividad Contemporánea. Any 4. Segon Trimestre. GATEPAC).

  

*1934.- Plànol de la planta i de l'alçat lateral de l'edifici. (Font: AC. Documentos de Actividad Contemporánea. Any 4. Segon Trimestre. GATEPAC).

Els estudis de doblatge van tancar el 1962. L'edifici seria després ocupat per l'empresa Cinesa, enderrocat a finals dels 1980's i substituït per un altre que evoca tímidament la façana dels antics estudis de doblatge de la Metro.

*1970's.- La façana original havia patit algunes modificacions en els seus últims anys

[1].- Anteriorment la Metro Goldwyn Mayer havia ocupat un xalet situat al número 220 del mateix carrer Mallorca, tocant a Balmes, on des de 1927 hi tingué establerta la seva secció de publicitat i uns tallers fins a la inauguració del nou edifici de Rubió i Tudurí. 

3 comentaris:

  1. Trabajé durante tiempo al lado mismo, en la Miquelrius, que era una empresa de encuadernación, y allí entre 1967/73 recuerdo en que la Metro tenía un cartel muy grande en la fachada, pero no se bien a que se dedicaba.
    salut

    ResponElimina
  2. Yo me acuerdo que enfrente justo habia una parada de autobús y que iba con mi tia a visitar a mis primos que vivian en el barrio de la Sagrada Familia y cuando veia el impresionante logo de la MGM pensaba que ahi se hacian las peliculas que veiamos en casa. Por aquella época además el tráfico iba en dirección Besós.

    ResponElimina
  3. EL meu padrí (madrileny i arribat de sud Amèrica) va ser el director de la distribuïdora a principis dels 70...


    ResponElimina