RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dijous, 7 de novembre del 2013

CINE RECREO. Sant Andreu (1907-1971)



Probablement la sala de cinema més antiga de Sant Andreu de Palomar va ser el Cine Recreo. Segons l'historiador cinematogràfic Jordi Torras [1] va obrir portes el dia 5 de setembre de 1907 amb el nom El Recreo i  a més de projectar les primeres pel·lícules al barri  va oferir també funcions de sarsuela i teatre. La seva activitat, juntament amb les projeccions presentades al Cine Central del Casino a la dècada dels 1910's, marquen l'arribada del fenòmen cinematogràfic a Sant Andreu. A finals dels anys 1920's la sala va quedar integrada en la cadena CINAES, una de les societats exhibidores de cinema més importants de l'època.
Roberto Lahuerta [2], que ha recopilat moltes dades sobre aquesta sala, la descriu com un cinema que disposava d'un aforament inicial considerable (1.350 butaques), el qual aniria minvant progressivament durant la seva llarga existència fins totalitzar unes 1.150 butaques en la seva última etapa. La sala es va construir segons un projecte de l'arquitecte Josep Plantada al numero 142 del carrer Gran de Sant Andreu entre Doctor Sampons i Ramon Batlle. Ocupava l'edifici del Centre Popular Els Catalanistes, molt actiu durant els anys de la República i que després de la Guerra Civil els franquistes convertiren en Centro Cultural Español.

*1941.- Un programa de mà dels primers anys de la postguerra

L'estructura interior de la sala constava de platea i amfiteatre i durant els anys de la dictadura franquista va funcionar regularment com a cinema de reestrena. A les files del darrera era habitual trobar-hi senyores que oferien les seves habilitats manuals als soldats de la veina caserna d'artilleria. 

*1970.- El Recreo pot abans del seu tancament
 
El Recreo va tancar al gener de 1971, tot i que l'edifici encara romandria dempeus un bon grapat d'anys més fins al seu enderroc al setembre de 2000.
 

[1]. Jordi Torras i Comamala. La implantació del fet cinematogràfic a Barcelona. Les primeres sales exhibidores.
[2]. Roberto Lahuerta Melero. Cines de barrio. Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. Barcelona 2013.

2 comentaris:

  1. n altre cinema, contemporani del Recreo, és el Modelo. Més informació a: http://opinioandreuenca.blogspot.com.es/2015/04/cinematograf-modelo-un-dels-primers.html

    ResponElimina
  2. Tengo alguna duda sobre la fecha de esa fotografía. En ella se ve aparcado un Renault 12 en versión "familiar" que no se empezó a vender en España hasta 1972.

    ResponElimina