RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dimarts, 14 de gener del 2014

CASA GALOBART. Travessera de Dalt (1932-1970's)

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i MARIA JOSÉ GONZÁLEZ


Una de les poques obres tristament desaparegudes de l’arquitecte racionalista Josep Lluís Sert (1902-1983) la teniem a Barcelona. Es tracta de la Casa Galobart construida l’any 1932 sobre una parcel·la existent a la cantonada de la Travessera de Dalt amb el carrer Massens a la zona nord de Gràcia tocant al barri de la Salut.

*1932.- Localització de la parcel·la on es va aixecar la Casa Galobart encara amb l'antic edifici que hi havia abans de la intervenció de Sert. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la) 

*1932.- Perspectiva axonomètrica de la la Casa Galobart i el seu jardí. (Font: AC. Documentos de Activitat Contemporánea. 1934).

Es tractava d’una edificació baixa que en realitat va suposar una intervenció/ampliació sobre un edifici ja preexistent. Sert va projectar aquesta reforma de manera que el volum del nou habitatge quedava adossat a l’antic respectant les mateixes alçaries. Al mateix temps, la vella construcció va ser despullada d’ornaments per garantir una uniformitat de disseny amb l’obra nova. La intervenció va tenir la seva continuïtat en la reforma del jardí que  envoltava la casa. L’antic era en pendent i Sert el va redissenyar tot creant dues terrasses a diferent nivell. La jardineria i l’ornamentació vegetal de tot l’exterior van anar a càrrec d'Artur Rigol i Riba, un reconegut dissenyador de jardins, que dissortadament moriria només dos anys després en ser atropellat per una ambulància militar a  la plaça Universitatd el dia 10 de desembre de 1934.
A partir de la dècada dels 1960's la Travessera de Dalt va ser reurbanitzada i un allau de nous edificis de 10 plantes (amb entresòl, àtic i sobreàtic inclosos) va irrompre per canviar la fesomia del traçat d'aquella via, que només va conservar lliure d'edificacions la zona en pendent situada davant del Santuari de Sant Josep de la Muntanya. A l'altra banda de la Travessera, la Casa Galobart i el seu jardí van caure com unes víctimes més d'aquella eufòria constructora i d'especulació immobiliària tan estesa a començaments dels anys 1970's.

*1963.- Imatge aèria de la zona nord del casc urbà de la vila de Gràcia. El cercle vermell coincideix amb la localització de la Casa Galobart. L'estel groc situa el Santuari de Sant Josep de la Muntanya. (Font: Fons SACE. Institut Cartogràfic de Catalunya).


*1934.- Dues imatges de l'ordenació del jardí dissenyada per Sert amb la col·laboració d'Artur  Rigol. (Font: AC. Documentos de  Actividad Contemporánea. 1934).

4 comentaris:

  1. Molt interessant, sí. Sobre tot la foto aèria. He viscut tota la meva infància a Trav. De Dalt. A la foto surt la parcel•la on aniria l’edifici on vaig viure, molt a prop de la casa Galobart .

    ResponElimina
  2. Per les fotografies que ens han arribat és una llàstima que una obra així es perdés. Però l'especulació és i ha estat el de sempre...

    ResponElimina