RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dijous, 29 de maig del 2014

ALEXIS. Teatre i Cinema. Rambla Catalunya. 90 (1954-2013)

Agraïments a MARIA JOSÉ GONZÁLEZ i EUGENIO GUARDIOLA SANTAFÉ


*1969.- L'accés al petit cinema Alexis era al final del vestibul de l'Alexandra a mà dreta. Al novembre de 1969 va començar la seva etapa com a sala d'art i assaig amb la projecció de Gertrud.


*1954.- Retall de l'anunci del primer film que es va projectar a l'Alexis el 6 de març d'aquell any

Situat en un racó de l'espaiós vestíbul del Cinema Alexandra, aquesta sala de petit format va ser dissenyada i promoguda per Modest Castañé i Lloret, el seu primer propietari. Va obrir portes com a cinema el 1954, si bé el 7 de desembre de l'any següent va esdevenir teatre gràcies a Xavier Regàs que hi va estrenar l'obra Camarada Cupido amb Joan Cumellas, Paquita Ferrándiz, Maria Matilde Almendros i Joan Capri sobre l'escenari. En els anys següents s'hi van programar algunes obres de teatre català com El poema de Nadal de Josep Maria de Sagarra. Una de les peces més celebrades va ser Los blancos dientes del perro d'Eduard Criado, que va superar les 500 representacions. La sala també serà recordada perque va suposar l'ascenció d'aquell gran actor còmic que fou Joan Capri.
El gener de 1963 l'Alexis va interrompre sobtadament la seva activitat teatral per un tema judicial derivat d'una sentència que n'ordenà el seu tancament. Aquesta decisió dels jutges va posar fi al litigi que havia enfrontat Josep Maria Castañé, fill del fundador del local, amb la propietària de l'immoble Macaria Nájera Alonso.
La inactivitat de l'Alexis es va perllongar durant més de cinc anys. Fins el dia 23 de desembre de 1968 no tornaria a obrir les seves portes amb la representació de l'obra El Caraqueño de José Martín Recuerda amb Carmen de Lirio i Francisco Valls com a primers actors.

*1985.- Curiosa dada sobre l'origen del cinema Alexis (Font: Hemeroteca La Vanguardia)

*1956.- Teatre experimental en català en una època encara molt difícil per la nostra llengua.(Font: Hemeroteca La Vanguardia)

*1957.- Los dientes blancos del perro va ser una de les obres teatrals més celebrades que es van representar a l'Alexis.


*1968.- Carmen de Lirio i Francisco Vals, parella protagonista de El caraqueño, l'obra que va suposar la reobertura de l'Alexis com a teatre. 

El 18 de novembre de 1969 la sala retornaria als seus orígens com a cinema deixant enrera una llarga etapa teatral. Va passar a ser gestionada pel Circulo A i a programar pel·lícules d'Art i Assaig amb el nom d'Alexis 143, que feia referència al nombre de localitats del seu aforament.
Durant la transició va ser un dels temples dels cinèfils per la quantitat de films de  cinema d'autor que s'hi van estrenar, molts d'ells tardanament a causa que la censura franquista que no els havia deixat projectar en el seu moment. A partir de 2006 el vell Alexis, que ja havi estat reduït a 110 butaques, va quedar integrat com la cinquena sala dels Cinemes Alexandra que van tancar portes el 19 de desembre de 2013.

*1973.- Anunci de Círculo A, la cadena de sales de cinema on va quedar integrat l'Alexis als anys 1970's. (Font: Hemeroteca La Vanguardia).

3 comentaris:

  1. Cierto, el círculo a...
    Habían unos cuantos...Había uno en Peu de la Creu..y creo que el Capsa ...

    ResponElimina
  2. Pel veïnat i corre la brama que el local que ocupaven els antics cinemes alexandra inclòs l'Alexis, ho ocuparà la cadena de supermercats Mercadona.
    espero que s'equivoquin
    Salutacions
    Magda

    ResponElimina
    Respostes
    1. espero que s'equivoquin.... un mercadona a la rambla catalunya seria desastrós.

      Elimina