RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dijous, 1 de maig del 2014

CASA ENRIC LOSADA. Passeig de Gràcia / Gran Via. (1870's-1955)

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ 

*1905.- La Casa Enric Losada a la cruïlla de Passeig de Gràcia amb Gran Via. (Foto: Lucien Roisin).

Un dels primers edificis que es va bastir al Passeig de Gràcia fou la Casa Enric Losada, que ocupava el xamfrà amb la Gran Via a tocar del Cafè Novedades. Fou aixecada a començaments de la década dels 1870's i era una construcció amb semisoterrani, un entresol molt baix i tres pisos més fins al terrat. Allà a la part central de la façana de la cantonada s'hi aixecava una torreta amb dos pisos més coronada per una mena de cupulí. Posteriorment les obertures de les finestres del semisoterrani van ser ampliades i convertides en portes per permetre-hi l'accés directe des de la vorera.
Cap al tombar del segle es va instal·lar als baixos de l'immoble una Orxateria Valenciana i la direcció de la Societat General d'Aigües de Barcelona ocupava l'entresòl a començaments del segle XX.
El 22 de juliol de 1931 un acte terrorista va tenir lloc just davant de la casa Losada. Una bomba va esclatar al subsòl sobre la vorera de davant de l'entrada a l'immoble i va destruir la central de connexions telefoniques. L'atemptat va deixar Barcelona incomunicada amb una gran part del territori espanyol.
  
*1874.- La foto més antiga coneguda de la Casa Enric Losada és aquesta en la que apareix a la dreta, en una Gran Via encara sense empedrar, plena de fang i amb els arbres acabats de plantar. (Foto: Joan Martí)

El 22 de juliol de 1931 un acte terrorista va tenir lloc just davant de la casa Losada. Una bomba va esclatar de matinada sota la vorera de davant de l'entrada a l'immoble i va destruir un pou de registre del cablejat interurbà de les connexions telefòniques que hi havia al subsòl. L'atemptat va deixar Barcelona incomunicada durant unes hores amb una gran part del territori espanyol. 
*1931.- Un nombrós grup de ciutadans s'aplega per contemplar l'esvoranc produït per la bomba que va esclatar davant la Casa Losada la nit del 22 de juliol de 1931. (Foto: Gaspar. Crónica)

*1931.- Les pàgines de La Vanguardia informaven així del fets relatius a l'explosió de la bomba. (Font: Hemetoteca La Vanguardia. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la). 


*1940's.- Terrassa de l'Orxateria Valenciana que hi hagué instal·lada als baixos de l'immoble

Entre les botigues històriques i emblemàtiques que hi hagué a la Casa Losada hi destaca la Joieria de Juan Valentí, que des de 1926 va ocupar els baixos de l'immoble. Quan al 1952 el solar fou adquirit per una entitat bancària per aixecar-hi un nou edifici, Valentí va iniciar una batalla judicial per evitar perdre el seu comerç en aquell privilegiat i cèntric emplaçament. El 1955 va començar l'enderroc per començar tot seguit la construcció de l'edifici del Banco Rural y Mediterráneo, que durant molts anys va acollir la Terraza Martini al seu últim pis. I el joier Valentí es va sortir amb la seva de mantenir la seva botiga en els baixos del nou edifici.

*1940's.- Una foto de final d'aquella dècada que per l'absència total de públic fa pensar que va ser captada a primera hora d'un diumenge o festiu. Les cadires de la terrassa de l'Orxateria Valenciana apareixen recollides sobre la vorera.

*1953.- La Casa Enric Losada ja amb el rètol del Banco Rural i Mediterráneo a la façana. Al fons pot veure's el desmuntatge de la cúpula original de l'edifici de la Telefònica. (Foto: Gabriel Casas / ANC)

*1955.- Entrevista del periodista i caricaturista Manuel del Arco al joier Juan Valentí. (Font: Hemeroteca de La Vanguardia. Edició del 9 de setembre de 1955).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada