RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dijous, 31 de juliol del 2014

CASA SICART. Plaça Catalunya 16 / Fontanella 1-3. (1867-1990)

MIQUEL BARCELONAUTA

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i ENRIC COMAS PARER



Situada a la cantonada muntanya de la Plaça Catalunya amb Fontanella, aquesta casa va néixer numerada amb el 4 del Passeig de Gràcia que, fins a la consolidació de la Plaça Catalunya, arrencava de la cruïlla entre Fontanella i Portal de l'Ângel. Després va quedar registrada amb el número 16 de la Plaça Catalunya i l'1 de Fontanella.
Era obra de l'arquitecte Pau Martorell i els baixos de l'edifici van acollir establiments històrics com la Sociedad Catalana General de Crédito (1907), el Banco di Roma (1909), una popular administració de loteries, la botiga de Galetes Montes que tenia la seva seu principal al barri de Sant Antoni o la Granja Maldà a la banda del carrer Fontanella que era freqüentada per l'escriptor Sebastià Juan Arbó
L'any 1903 la façana va ser reformada d'acord amb un projecte de Antoni Maria Gallissà i Soqué (1861-1903) però, en morir aquest, va ser conclòs per Enric Fatjó. S'hi van afegir uns petits pinacles sobre la cornisa que li donaven un aspecte de castell medieval i es van modificar els acabaments dels vèrtexs de les cantonades. La reforma va incloure també la construcció d'un annex de planta baixa i dues alçades al solar contigu cap al cantó del carrer Fontanella. Al pis superior hi havia la sala de música i un atractiu mirador-tribuna format per tres arcs sobre columnes i una barana de pedra molt treballada. Remataven el conjunt quatre escultures de musses que tocaven diversos instruments musicals. Cap al 1906-1907 els baixos de la Casa Sicart es varen reformar, la qual cosa va permetre d'instal·lar-hi els primers locals comercials.

*1900.- Projecte de reforma d'Antoni Gallissà (Font: Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona)

*1906.- Projecte de reforma d'Enric Fatjó (Font: Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona)

*1880.- Vista de la casa en el seu estat original, sense els afegits incorporats el 1903 la part superior de la façana.

*1905.- L'estat original de la façana del annex de la Casa Sicart a la banda del carrer Fontanella amb el seu mirador-tribuna.

*1905.- Aspecte de la sala de música de l'annex de la Casa Sicart.


*1910's.- La Casa Sicart després de la reforma de 1903


*1919.- Una altra imatge de la Casa Sicart amb presència d'autoritats militars al carrer. (Foto: Josep Maria de Sagarra / ANC)

L'any 1991 l'edifici va ser enderrocat per dur a terme l'última ampliació dels magatzems El Corte Inglés que van arribar fins a Fontanella completant així tota la vorera Besòs de la Plaça Catalunya. Sobre la façana de Fontanella es va reproduïr el mirador-tribuna de l'annex de la Casa Sicart, que avui podem veure adossat la façana grisa dels populars magatzems.

 *1989.- La façana de la Casa Sicart poc abans del seu enderroc.
 
*2012.- L'antic mirador-tribuna de l'annex de la Casa Sicart va ser reconstruit sobre la façana dels magatzems El Corte Inglés quan es va fer l'última ampliació el 1991.

5 comentaris:

  1. Me gusta la foto del salón de música, no la había visto nunca.
    Salut

    ResponElimina
  2. El Corte Inglés és l'ébola arquitectònic.

    ResponElimina
  3. Tampoc és això i no vaig al Corte Inglés... Trobo pitjor la decissió de qui se le va vendre...

    ResponElimina
  4. Lo peor es quien dio permiso para demoler el edificio...

    ResponElimina