RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

divendres, 18 de juliol del 2014

EL IMPERIO DEL JAPÓN. CLAPÉS Y Cia. Rambla Catalunya 23. (1894-1903)




Durant les darreres dècades del segle XIX els motius orientals, i més concretament japonesos, es van posar de moda a Barcelona i entre la burgesia i les classes benestants va començar a quallar el gust per decorar les seves llars amb elements propis de l'orient llunyà. També en alguns locals i establiments públics s'imposava l'estil nipó.
L'afició al japonisme ja havia entrat a Barcelona abans de l'Exposició de 1888. Odón Viñals i Santiago Gisbert van ser els pioners en comercialitzar art i decoració del Japó a la capital catalana. Ja al 1892 es té notícia de l'obertura dels primers tallers d'ebenisteria dedicats a la fabricació de mobles japonesos a la ciutat [1]. Aquell mateix any, Pere Clapés i Trabal va constituïr la societat Clapés y Compañía. Sociedad en Comandita i dos anys després va obrir a la Rambla Catalunya 23 el magatzem-botiga El Imperio Japonés en el que s'hi exposaven mobles i elements decoratius importats directament del Japó [2]. De fet, el local de la Rambla Catalunya era ja el segon de Clapés, que n'havia obert anteriorment un altre al número 14 del carrer Ferran i fins i tot havia establert la seva pròpia sucursal a Yokohama. Però, a banda de la importació, el propi Clapés va començar a fabricar-ne també a Barcelona, aconseguint ser l'empresa més prestigiosa en aquest sector del moble japonès.   
A El Imperio Japonés s'hi podien trobar ombrel·les i paraigües de seda, objectes de porcellana, biombos, màscares, ventalls, mobles i complements de bambú i sobretot mobiliari. Aquest local de Rambla Catalunya va romandre actiu fins el 1903. Clapés el va abandonar per continuar el negoci des del carrer Ferran i un nou local al carrer de les Heures número 3, seguit d'un últim trasllat el 1912 al carrer Tamarit 191, on va mantenir el negoci fins al seu tancament definitiu cap a finals dels anys 1920's.

[1].-  Anuari Riera. Guía general de Cataluña. Barcelona, 1896.
[2].Bru i Turull, RicardEl comerç d'art japonès a Barcelona (1885-1917). Locvs Amoenvs 10, 2009-2010.

1 comentari: