RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

diumenge, 30 de novembre del 2014

CARRER DELS ARCS / PLAÇA NOVA. Edificis desapareguts. (S.XIX-1964)

Article elaborat amb el suport de FRANCISCO ARAUZ, EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i LLUÍS GELIS
  
*1900.- Imatge captada des del centre de la plaça Nova. A l'esquerra el carrer del Bou, al centre el carrer de la Corríbia i a la dreta la pujada cap al carrer del Bisbe. (Foto: Col·lecció privada Jorge Álvarez).

El carrer dels Arcs va néixer seguint el traçat d'un antic aqüeducte que portava aigua a Barcelona i que era conegut com el Pont de La Moranta, nom que antigament tenia el carrer. Aprofitant l'estructura del arcs d'aquest pont es van construir-se les primeres cases i popularment el carrer va canviar de nom adoptant el que te en l'actualitat[1]. Enllaçava, igual que avui, la plaça Nova amb la plaça de Santa Anna (que actualment correspon a la part baixa, o més pròxima al mar, de l'Avinguda del Portal de l'Àngel).  

*1925.- Imatge de la processó de Corpus de 1925 amb la custòdia entrant a la plaça Nova per la cantonada Boters/Arcs en el seu trajecte cap a la catedral.

Cap a finals del segle XIX el carrer dels Arcs va patir diverses modificacions de la seva antiga alineació, sobretot en aixecar-se els edificis que fan cantonada amb Boters i la pròpia Plaça Nova. El carrer s'eixamplava en el seu començament en rebre l'embocament del carrer Capellans formant un triangle abans d'arribar a la Plaça Nova. De fet el primer edifici de la banda Besòs del carrer dels Arcs (número 2) va estar ocupat durant els anys 1920's i 1930's per la Camiseria de Fèlix Bellfort amb un gran anunci a tota façana que deia "La casa que vende más barato". Aquest espai coincidiria avui amb el lloc on s'aixeca la seu del Col·legi d'Arquitectes.

 
*1930's.- Entrada al carrer dels Arcs des de la plaça Nova. 


1930's.- Imatge de la cantonada Arcs/Boters/Plaça Nova. Tots els edificis que es veuen a la foto són desapareguts.
 
*1933.- Alineacions dels carrers Capellans, Arcs i Boters d'abans de la Guerra Civil que coincideixen amb els solars dels edificis posteriorment enderrocats i avui desapareguts (Plànol: Institut Cartògrafic i Geològic de Catalunya)
 
Tot aquell indret dels voltants de la Catedral va ser especialment castigat durant la Guerra Civil quan al 1938 hi van caure diverses bombes llançades pels aliats de l'exèrcit nacional de Franco.
Un dels solars que havien quedat buits a causa dels efectes destructius de la Guerra era l'existent entre l'inici dels carrers dels Arcs i Capellans d'una banda i el carrer del Bou de l'altra. En aquell tram, al número 5 de la plaça  hi hagué entre 1861 i 1938 la Llibreria Puig.


*1920's/1941.- Imatges comparatives del número 9 de la Plaça Nova, situat entre els carrers del Bou (esquerra) i de la Corribia (dreta). A dalt, quan acollida als baixos la cansaladeria Noguera. A baix, amb l'edifici ja enderrocat després de la Guerra Civil. (Foto inferior: Pérez de Rozas)

*1938/1960.- El canvis a la Plaça Nova entre 1938 i 1960. En vermell les finques bombardejades. En blau les finques enderrocades a la postguerra. En groc la part conservada. (Plànol: Institut Cartògrafic i Geològic de Catalunya).

A finals de 1959 es començà a construir l'edifici del Col·legi d'Arquitectes un cop completades les obres d'eixamplament i obertura de l'avinguda de la Catedral que van fer desaparèixer el carrer de la Corribia i el carrer del Bou de la Plaça Nova. La construcció d'aquest nou edifici, amb un impactant mural de Picasso a la façana i una estètica trencadora, que s'aixecava al bell mig de Ciutat Vella amb una alçada superior a la majoria de les edificacions de l'entorn, no va quedar exempta de polèmica.


*1946.- Inici de l'obertura de l'avinguda de la Catedral fins a la Plaça Nova al fons. A la dreta es veu l'últim tram que quedava del carrer de la Corribia. A l'esquerra el solar on s'edificaria el Col.legi d'Arquitectes. Al fons l'embocadura del carrer dels Boters.

*1958.- El solar situat entre els carrers Arcs (esquerra) i Capellans (dreta) abans d'enlairar-se l'edifici del Col.legi d'Arquitectes

*1964.- El nou edifici del Col·legi d'Arquitectes i al costat (fletxa vermella) l'immoble que feia cantonada amb el carrer Boters poc abans de desaparèixer.

*1965.- El carrer dels Arcs a punt d'inaugurar la nova ordenació de les voreres. A la dreta el Palau Pignatelli encara en construcció, seu del Reial Cercle Artístic, amb la seva façana de pedra imitant un palau gòtic. Al fons el solar amb el carrer Boters ja sense l'edifici de la cantonada.

L'edifici de l'altra banda del carrer dels Arcs, la més pròxima a la Rambla, va desaparèixer el 1964. Això va pemetre juntament amb la construcció del Palau Pignatelli una nova ampliació del carrer. El solar resultant a la cantonada amb Boters es mantingué desocupat i protegit per una tanca publicitària fins al 1989. El mateix podem dir de l'altre solar existent a la Plaça Nova entre els carrers de la Palla i Boters. 
Finalment a començaments de la dècada dels 1990's es va poder completar definitivament després de molts anys la façana de la Plaça Nova que tanca l'avinguda de la Catedral, amb la construcció de sengles edificis sobre els dos solars esmentats.

[1].- El punt d'arrencada d'aquest aqüeducte va ser reconstruït amb dubtosa fidelitat l'any 1958. Es reproduïren els dos primers arcs que arrenquen de la base de d'una de les torres de l'antiga muralla per entre les quals s'accedeix al carrer del Bisbe. Vegeu en aquest sentit el què en pensen Dani Cortijo al seu bloc Altres Barcelones i Enric H. March a Bereshit.


Comerços i botigues dels edificis desapareguts: 

Arcs 1 / Boters 23. 
Amat (Persianes i catifes. 1880's - 1938) 
Serra y Torrella (Teixits. 1944) 
Central de la Estilogràfica  (1944 - 1960's)




























Arcs 2. 
Bellfort (Camiseria. 1917 - 1930) /
Palermo (Camiseria. 1930's)

Arcs 3. 
Papereria Parisien (1880's)















Brichs (Sombrereria. 1884 - 1917)
Mobles (1904-1925)
Francisco Carré. (Òptica. 1914-1926)









La Casa Blanca (Llenceria i Teixits. 1918)
El Globo (Sabateria)
Galeries Costa (1940 - 1960's)









 
Central de la Estilográfica  (1944 - 1960's)

Arcs 3.- Pis 2. 
Serra y Ribera (Fotografia)


Arcs 4. 
Tintoreria Exprés (1930's)


Arcs 5. 
Marsal (Ferreteria.1930's)

 
Pl. Nova 1. 
Sastreria Eclesiàstica (1920's)
 




 
Pl. Nova 2. 
El Punt Anglés (Gèneres de punt i Mitges)

Pl. Nova 3. 
Farmàcia de la Plaça Nova- La Cruz Roja - Ponsatí.

Pl. Nova 3.- Pis 1. 
F. Bach (Sastreria. 1920's)
 






Pl. Nova 4.  
Sagarra (Llaminadures i Queviures. 1920's)  
Padrós (Queviures)








 











Pl. Nova 4.- Pis 1
Perruqueria.

Pl. Nova 5 / Capellans 2
Puig (Llibreria)
Closa (Antiguitats)
 





 

 
Pl. Nova 6. Maria Galilea (Loteria. Administració núm. 2)
 












Pl. Nova 9. Joan Noguera (Cansaladeria i embotits)
 
 
 

 










Corribia 2. Farmàcia Enric Vilaseca / Farmàcia Balvey (1920's)



Pl. Nova 10. Bar Estudiantina / Taverna Estruch



Pl. Nova 11. Rovira (Taller d'impressions gràfiques. 1880's) 
Vídua de Francisco Rosés (Estamperia i motius religiosos)













Pl. Nova 12.  J. Esteva  (Teules i materials de construcció. 1905)
  
 



 
 
La Familia.  (Revista cristiana. 1920's-1930's)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

4 comentaris:

  1. Donde ahora hay un McDonald´s había una pastelería. ¿Recuerda el nombre? Gracias.

    ResponElimina
  2. Al carrer dels Arcs cap els anys 50s hi havia una central elèctrica, transformadora?. Al davant, suposo llindant amb l'edifici del Cercle artístic hi havia un edifici de tres? plantes "casal? Ntra Sra de Montserrat" . En un dels pisos hi havia un agrupament escolta liderat per Mossen Antoni Batlle. Algú ho recorda o ho te documentat? Ramon Carreras

    ResponElimina
  3. Cuanta ...... cuanta destroça i misseria provocada ...... per lluïr la falsa façana de la catedral dels senyors ......

    ResponElimina