RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dissabte, 7 de febrer del 2015

CONFITERIA GUILLERMO LLIBRE. Dolços i objectes d'art. Plaça Catalunya 21 (1912-1925)

Article elaborat en col·laboració amb EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i ENRIC COMAS i PARER


*1913.- La confiteria de Guillermo Llibre des de la Plaça Catalunya.

Oberta al públic el 1912 aquesta confiteria va ser dissenyada per l'arquitecte Enric Sagnier i obtingué el premi de l'Ajuntament de Barcelona en la categoria d'establiments i comerços de l'any següent, tot i que no li fou lliurat oficialment fins el 1916.
Guillermo Llibre, el seu propietari, combinava la venda de dolços i altres delicadeses del món pastisser amb la d'objectes d'art. D'aquesta forma va aconseguir configurar un espai luxós de gran atractiu per les classes burgeses i benestants de la ciutat. Deixar-se veure per aquell establiment constituïa un inequívoc signe de rang i nivell social. Sens dubte aquest tipus de comerç orientat a les families de segment social més alt, que ja vivien establertes majoritàriament a l'Eixample, era més accessible per als clients tenir-lo a la Plaça Catalunya que haver de baixar Rambla avall fins al carrer Ferran a comprar gerros de procellana i dolços. 

*1916.- Acte de lliurament del premi al millor establiment comercial de l'any 1913 amb l'alcalde Marquès d'Olèrdola i els membres del jurat qualificador lliurant el premi a Guillermo Llibre. (Font: La Ilustración Artística. Núm. 1800. 26 juny 1916) 


*1913.- La part interior del local semblava més aviat una botiga exclussiva de venda d'objectes d'art que no pas una pastisseria.

Guillermo Llibre s'anunciava com a  proveidor de la Reial Casa i era ben coneguda la seva amistat amb la família d'Alfons XIII que habitualment visitava durant les seves estades a Barcelona 


*1923.- Publicitat apareguda a La Vanguardia amb una llista de productes de pastisseria que comercialitzava Guillermo Llibre    

La Confiteria va tancar portes l'últim dia de febrer de 1925 per traslladar-se a la Gran Via 605-607, entre Rambla de Catalunya i Passeig de Gràcia, davant dels jardinets de la Reina Victòria. Allà va iniciar una nova etapa vinculada al Restaurant Ribas i va continuar amb l'exposició d'objectes d'art. Al 21 de Plaça Catalunya, el Cafè-Restaurant Savoy va ocupar el local de l'antiga confiteria.

És important no confondre aquest establiment de Guillermo Llibre amb la Confiteria Llibre i Serra, que primer havia ocupat els baixos del carrer Fontanella 6 i després passaria a la Ronda de Sant Pere 3. En aquest sentit, vegeu aquest enllaç al bloc La Barcelona Oblidada que intenta resoldre aquesta confusió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada