RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

diumenge, 6 de setembre del 2015

MAGATZEMS BUSUTIL. Via Laietana 27. (1923-1936)

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ



Cap a finals de 1923 Juan Martín Busutil, un conegut empresari que ja havia obert botigues de roba i gèneres de punt a Castelló i altres localitats espanyoles, va inaugurar al numero 27 de la Via Laietana, fent cantonada amb la Plaça de Ramon Berenguer el Gran, la seva primera botiga a Barcelona amb el nom d'Almacenes Busutil.
Les campanyes de publicitat que difonia Busutil tenien com a elements clau per a captar clients la gran varietat de productes que oferia als preus més baixos possibles. Venien al detall i a l'engrós i l'empresa va anar creixent en el decurs dels anys 1920's i a la dècada següent es va consolidar totalment, obrint fins a quatre sucursals a les zones més comercials de la ciutat (Gràcia, Eixample, Sants i Ronda Sant Antoni). 

*1925.- Article dedicat a Juan Martín Busutil a la publicació Panorama.



*1925-1930.- Evolució de la publicitat dels Magatzems Busutil

A l'estratègia comercial dels Magatzems Busutil hi sovintejaven les campanyes de rebaixes i liquidacions de gènere i va tenir els seus moments més àlgids en les famoses cremes de restes, on materialment es calava foc públicament als productes d'oferta, per tal de generar en el client la sensació de què allò sobrava i per això s'oferia a uns preus baixíssims. La militant anarquista Frederica Montseny va ser testimoni d'un d'aquests sorprenents espectacles comercials i li va dedicar un article a les pàgines de La Revista Blanca al gener de 1935.

*1935.- Anunci de Magatzems Busutil en ocasió de l'obertura de la seva cinquena botiga a Barcelona. 


*1935.- Frederica Montseny carregava contra les formes d'atraure clients que emprava Busutil en aquest curiós article publicat al número 313 (18 de gener) de La Revista Blanca, un setmanari de sociologia i pensament. (Font: Biblioteca Nacional de España. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)

L'esclat de la Guerra Civil va suposar un cop dur pels Magatzems Busutil. El local va ser confiscat pels revolucionaris que la hi tenien jurada a l'emprenedor empresari, fins al punt que la pròpia botiga central de Via Laietana 27 va ser utilitzada com un centre de detenció del SIM sota el control dels estalinistes [1].

*1937.- Un detingut circulant per la Via Laietana. Rera podem veure els baixos dels Magatzems Busutil en aquells temps convulsos de la Guerra Civil quan el local va fer funcions de centre de detenció.

Acabada la Guerra Civil el rastre trobat dels Busutil es limita a una multa que li fou imposada el mateix any 1939 a la botiga del carrer Muntaner i posteriorment el negoci desapareix per sempre.

[1].- En el Consell de Guerra celebrat el 1963 contra el dirigent comunista Julián Grimau se'l va condemnar com a responsable de múltiples tortures i assassinats de detinguts a la cheka situada als antics Magatzems Busutil durant la Guerra Civil. Grimau seria afusellat el 20 d'abril d'aquell any als 52 anys.

2 comentaris:

  1. Pullovers ¡¡¡ esa palabra ya está desaparecida...
    No me acordaba de ella.
    Salut

    ResponElimina
  2. Era mi bisabuelo. Lastima que la guerra estallara.

    ResponElimina