A l'estiu de 1931, la Llibreria Catalònia, que inicialment era situada als baixos de la Casa Segura a Plaça Catalunya 17, va traslladar-se al número 3 de Ronda de Sant Pere per instal·lar-se als baixos de l'edifici de La Sud América, contigu a la Casa Pascual Pons, en un local que fins aleshores ocupava la sastreria i camiseria La Ciudad de Mataró.
*1931.- Al mes de juliol d'aquell any la sastreria La Ciudad de Mataró encara liquidava existències, tot esperant l'ocupació del local per la nova Catalònia, que abandonava la vorera mar de la Plaça Catalunya passats set anys de la seva fundació.
L'establiment havia estat fundat el 1924 per un selecte grup d'editors i impressors (Lòpez Llausàs, Cruzet, Borràs de Quadras). La Catalònia no només venia llibres sino que també els editava. El 1932 va llençar al mercat el Diccionari General de la Llengua Catalana de Pompeu Fabra.
Passats els anys vibrants de la República i els dies dolorosos de la Guerra Civil, el 1940 el franquisme obligà a un canvi de nom de l'establiment que fou substituït pel de Casa del Libro, nom que romandrà fins el 1976 que podrà recuperar la denominació original.
Durant el franquisme la Catalonia va ser especialment activa en l'organització de presentacions i signatures de llibres, així com tertúlies amb escritors i periodistes reputats. Al 1951 va acollir l'embrió del que després seria la Nit de Santa Llúcia promoguda per Josep Maria Cruzet amb la creació dels premis Joanot Martorell i Ossa Menor.
*1950's.- El franquisme va imposar el nom de Casa del Libro
*1970's.- Als últims anys del franquisme.
*1970's.- Interior de la llibreria
*1979.- Ja amb el nom original recuperat, els bombers intenten apagar l'incendi que va destruir el local.
El 1979 la llibreria va ser víctima d'un incendi que la va destruir pràcticament. Durant uns anys va seguir venent llibres en una carpa situada al passeig de Gracia i el 1982 va ser reinaugurada. El 1998 va ser comprada per Bertelsmann.
Va ser a partir de 2009 que un alarmant descens de les vendes conseqüència de la crisi econòmica i de l'arribada massiva de les noves tecnologies (internet, e-books), així com per la consolidació d'altres grans superfícies pròximes (Fnac, El Corte Inglés), la Catalònia va entrar en la seva última etapa que acabaria al febrer del 2013 quan va tancar definitivament les seves portes. Pocs dies després els barcelonins vam ser testimonis d'un canvi aberrant. Una hamburgueseria de la cadena McDonald's va ocupar el seu lloc. Cultura per menjar ràpid, ciència per colesterol. Un mal negoci pels que ens estimem la ciutat.
*2013- La Catalònia a punt de tancar.
Una pèrdua terrible, i si fos l'única...
ResponEliminaCuántos no habré comprado allí ¡¡¡
ResponEliminaLa sección de Filosofía estaba al final de todo, de frente y a mano derecha, y llegaba desde el suelo hasta el techo.
Salut
Fui muchas veces, a comprar (libros técnicos principalmente) o a curiosear. La compra por Berstelmann y el cambio de imagen debió ser decisivo en la pérdida de identidad y en la enorme bajada de clientes. La nueva entrada para un librería nueva o para el C&A o el H&M, por citar algo, estaba bien, pero para ese tipo de librería fue un gran error que debió provocar el rechazo de muchos lectores, fueran mayores o jóvenes.
ResponEliminaLa meva vida està lligada a la Catalònia, inevitablement. Hi vaig conéixer el meu marit, hi hem patit els horaris impossibles de cap de setmana, els Sant Jordi esgotadors i memorables, les presenracions de llibre. La Catalònia també va ser dels deus treballador@s.
ResponEliminaEn aquest establiment vaig comprar l'any 1962 el Diccionari castellá-catalá i catalá-castellá, de S. Albertí. Encara el faig servir sovint.
ResponEliminaUn administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminatrabajé en Ña Casa del Libro del marzo de 1969 al febrero de 1974. Cuatro inolvidables años.
ResponEliminaTrabaje de 1969 a 1973, sección Crédito, inolvidables años que fueron de los 15 los 19 mios
ResponElimina