RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dimarts, 15 de març del 2016

LABORATORIS HAUGRON CIENTIFICAL S.A. Travessera de Les Corts / Constança (1956-1980's)

Agraïments EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ, NÚRIA PG i MIQUEL F. PACHA

*1956.- L'edifici de Haugron Cientifical S.A. a la Travessera de les Corts (Font: Revista Destino)

A l'any 1932 Joan Baptista Cendrós i Carbonell va crear la loció de massatge facial Floïd de color ataronjat i una forta olor característica que ha arribat fins els nostres dies. Era un producte de l'empresa Haugron Cientifical S.A, que el seu pare havia creat el 1928 amb seu al carrer Rocafort entre Consell de Cent i Diputació. Posteriorment la marca Floïd va comercialitzar un ampli assortit de productes de perfumeria i higiene d'ús masculí, entre les que hi destacava també la haugroquina, una loció capilar vigoritzant del cabell. 
Els slogans publicitaris de Floïd, no exempts d'un llenguatge que avui pot semblar masclista i anacrònic, difonien frases com  Primero cumplo, luego exijo, Damas aun existen caballeros, Puedo perderlo todo menos mi honor, Tener valor es el primero de mis valores, Aun quedan hombres con hombría
A mitjans dels anys 1950's l'empresa es va expandir amb la construcció d'un nou edifici industrial per als laboratoris Haugron al número 307 de la Travessera de Les Corts, sobre un solar que feia cantonada amb Constança i arribava fins al carrer de Taquígraf Garriga per la part del darrera.
L'edifici, dissenyat per l'arquitecte Eusebi Bona i Puig, era dotat d'una gran lluminositat interior, mercès a l'àmplia trama de finestres que recorria tota la façana. A l'any 1967 va ser ampliat pel cantó de Taquígraf Garriga afegint-hi un tercer pis, segons un projecte de Santiago Balcells Gorina.
Haugron va optar per un nou trasllat als anys 1980's i va quedar integrada en el grup de Henry Colomer. L'edifici de Travessera va ser enderrocat i posteriorment una part del solar va resultar retallat a causa de l'eixamplament del carrer Constança quan es va construir el centre comercial L'Illa i la connexió del carrer amb l'altra banda de la Diagonal a través d'un pas soterrat.



14 comentaris:

  1. Un edificio racionalista. Me acuerdo de él.
    Salut

    ResponElimina
  2. Encara es fabrica el Floid, a la meva familia el fan servir.

    ResponElimina
  3. Me imagino aquella Barcelona con sus salas de fiestas de domingo tarde y los hombres apestando con su locion para.despues del afeitado Floid acechando a toda mujer.......Autentico!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. De "apestando" res. Avui acabo de comprar una ampolla d'after shave Floïd "vigoroso" per primer cop després de vint anys.

      Elimina
  4. No us perdeu l'exposició que hi ha al Palau Robert on destaquen la personalitat del fundador de la marca Floïd, haugrolizado. El sr J. B. Cendrós va ser un gran personatge i una gran persona. Un mecenes que va impulsar la cultura catalana en un moment molt difícil de la nostra història.

    ResponElimina
  5. No es l'historia complerta. Cendros pare + Viñas + Calabuig crean Laboratoris Unican. Alla neixan Flöid i Haugroquina. Mes tard Cendros crea Haugron Cientifical i de manera no molt ortodoxa s'emporta formulas, patens i marcas.

    ResponElimina
  6. La realitat es : Cendros pare + Visa + Calabuig crean Laboratorios Unican. Alla neixan SANDOLOR , CONTINAL i HAUGROQUINA que son els mateixos productes que mes tard quan Cendros planta als altres dos socis, crea HAUGRON CIENTIFICAL i amb las mateixas formulas crea FLOÏD.
    Total que despres de una jugada gens ortodoxa ara Cendros s'emporta el merit de Floïd. Els historiadors tindrien que aprofondir mes i explicar la autentica veritat.

    ResponElimina
  7. I vag treballar uns quans anys al meu cap va ser el Sr. Ramon Visa. Un grand Sr.

    ResponElimina
  8. Una pena que se nos haya ido este producto patrio de toda la vida a explotarlo en otro país, nunca entenderé porque no sabemos valorar lo nuestro.

    ResponElimina
  9. Jo encara el faig servir, en record al meu pare que ho utilitzava. I ara el meu fill de 30 anys s'ho posa perquè li agrada i seguir com una tradició familiar.

    ResponElimina