RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

divendres, 29 de juliol del 2016

PAVELLÓ DE LA REPÚBLICA FRANCESA. Exposició de 1929 (1929-1930)

Agraïments a JORGE ÁLVAREZ i FRANCISCO ARAUZ


*1929.- El pavelló en una postal editada amb motiu de l'Exposició (Foto: Anguita)

La República Francesa va comparèixer a l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929 amb un pavelló modest, que s'aixecava davant de l'angle que formaven les dues naus del Palau d'Alfons XII, a l'esplanada alehores coneguda com a Plaça dels Reis, abans d'arribar a les cascades i les escales que pujaven cap al Palau Nacional.
El petit edifici era obra de l'arquitecte parisenc Georges Wybo (1880-1943), que va projectar un pavelló cúbic de línies clàssiques amb algunes evocacions a l'art decó. La seva forma recordava a la d'un zigurat  amb diverses seccions superposades de formes rectangulars. Una petita secció de graons portava fins a la porta d'entrada custodiada per dues esferes de pedra artificial situades a nivell del terra. La façana era presidida per l'escultura d'una dona, obra Henri Bouchard (1875-1960) i al·legòrica de la república, que sostenia amb les mans una mena d'escut amb les inicials R.F. La seva senzillesa contrastava amb els pavellons d'altres països molt més grans i monumentals.
El pavelló va ser desmuntat un cop clausurada l'exposició a finals de 1930.

*1928.- Dibuix amb un primer esbós del projecte.


*1929.- Dues imatges del pavelló en construcció (Font: Col·lecció Jorge Álvarez)

*1929.- Coberta del fullet informatiu del pavelló francés. (Font: Col·lecció Jorge Álvarez)

*1929.- L'escultor Henri Bouchard donant els últims retocs al bust de l'escultura que presidia la façana del pavelló francès.  (Font: Col·lecció Jorge Álvarez)


*1929.- Emplaçament del Pavelló de França sobre un plànol de l'Exposició (Font: Col·lecció Francisco Arauz)

*1929.- El pavelló francès amb els templets del Palau d'Alfons XII al fons.

2 comentaris:

  1. Els pavellons déco tenien força qualitat, llàstima que gairebé tots han anat desapreixent. Eren molt interessants els de les diferents companyies. Uralita, Jorba, etc. Alguns dels quals ja has publicat

    ResponElimina