RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dilluns, 12 de setembre del 2016

CLÍNICA PSIQUIÀTRICA MUNICIPAL D'URGÈNCIA (1933-1936) INSTITUT NEUROLÒGIC MUNICIPAL (1936-1974). Sardenya/Llull

Agraïments a ELOY FC
 
*1933.- La Clínica Psiquiàtrica Municipal d'Urgències el dia de la seva inauguració. (Foto: Pérez de Rozas / Arxiu Municipal de Barcelona)

Als inicis de la dècada dels anys 1930 els malalts psiquiàtrics de la ciutat es concentraven encara dins el vell Dispensari de Malalties Mentals, que des de 1888 s'havia instal·lat a l'anoment Asil del Parc, Aquest servei era situat als baixos de l'edifici que suportava el dipòsit d'aigües construït per a l'Exposició Universal al carrer de Wellington davant del parc de la Ciutadella.
Ja abans de la proclamació de la Segona República, els psiquiatres i neuròlegs de mes renom de l'època (Bel∙larmí Rodriguez Arias, Emili Mira i Lopez i Pere Lliteras i Brunet) havien arrencat de les autoritats un compromís per ampliar els serveis públics orientats a l'assistència a aquest tipus de malalts.
La nova Clínica i els seus dispensaris psiquiàtrics ocupaven un solar contigu a l'Asil del Parc, a la cruïlla dels carrers Llull i Sardenya. L'edifici havia estat projectat per l'arquitecte municipal Josep Plantada i constava de semisoterrani, baixos i dos pisos. Al xamfrà hi havia la porta central d'accés a l'edifici, que s'estenia en dues ales: la del carrer de Llull destinada a dones i la del carrer Sardenya als homes. La capacitat total de la clínica era de 206 malalts. La inauguració va ser presidida per l'alcalde Jaume Aiguader i Miró i va tenir lloc el 28 de setembre de 1933.

*1933.- Emplaçament de la Clinica Psiquiàtrica sobre un plànol de l'any de la seva inauguració (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)

Només tres anys després de la seva obertura la Clinica va convertir-se en l'Institut Neurològic Municipal. Era el mes de desembre del 1936 i el seu primer director va ser el doctor Rodríguez Arias. L'Institut va superar la Guerra i la postguerra i estigué actiu fins als ultims anys del franquisme, que havia dedicat aquell tram del carrer Sardenya a Francisco Aranda.
A finals de 1969 els responsables de serveis socials de l'Ajuntament varen projectar el trasllat de l'Institut al nou complex de l'Hospital del Mar al final del passeig Marítim. L'edifici del carrer Llull s'havia quedat antiquat.

*1969.- Primeres notícies de la futura instal·lació de l'Institut Neurològic Municipal a les dependències del nou Hospital del Mar. (Font: Hemeroteca La Vanguardia. Edició del 27 de juny)

Finalment a l'any 1974 es va inaugurar el nou edifici de l'Hospital el Mar davant del passeig Marítim i allà van ser traslladades les dependències de l'antic Institut Neurològic. El vell edifici del carrer Llull acabaria sent enderrocat. 

1 comentari: