RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

diumenge, 13 de novembre del 2016

RAMPA D'ACCÉS A LA MURALLA DEL MAR des de la Plaça de Sant Sebastià. (1834-1881)


 
Dibuix que reprodueix l'ambient i l'animació pròpies de la plaça de Sant Sebastià amb la rampa de la muralla del mar en primer terme.
 
A l'any 1881 l'enderroc de la muralla del mar al front portuari de la ciutat era ja una realitat i la urbanització del passeig de Colom el proper repte urbanístic de la zona.
L'última gran renovació i reforma d'aquesta muralla, que separava la ciutat de les aigües de la Mediterrània, havia estat dirigida pel capità general Ramon de Meer y Kindelán al 1834. L'operació va consistir a eixamplar-la i igualar-la, la qual cosa l'havia convertit en una apreciada zona de passeig per la ciutadania. La reforma de Meer havia inclòs també l'ordenació del traçat d'una via estreta i paral·lela al mar que va ser coneguda com carrer Sota Muralla. Quedava situat en una cota molt més baixa que el passeig de la muralla i  arribava fins a la plaça de Sant Sebastià (avui coincident amb la d'Antonio López). A partir d'aquesta plaça en direcció cap a la Ciutadella la muralla havia estat enderrocada totalment i desviada en direcció Barceloneta cap al Portal del Mar. Així doncs, es va haver de dissenyar una rampa per salvar la desproporció d'alçàries entre el passeig enlairat de la muralla i la cota del Pla del Palau.
La rampa embocava a l'ample carrer que s'havia obert entre el Convent de Sant Sebastia i el Palau de la Llotja al cantó muntanya i les cases d'en Xifré al costat mar. Aquest carrer era el Passeig d'Isabel II, que ben aviat va ser dotat d'amples voreres i plantat d'arbres als laterals.

*1858.- Una de les primeres fotos captades a la ciutat. Hi podem veure el punt exacte on s'iniciava la rampa que conduia a la muralla del mar, el Palau de la Llotja a l'esquerra i els porxos d'en Xifré a la dreta. Al fons l'antic Palau Reial i al costat la silueta de la torre de Sant Joan de la Ciutadella, molt poc abans d'enderrocar-se. (Foto: Alexis Gaudin. Col·lecció privada Jorge Àlvarez)
 
 
*1870.- Dibuix de Lluís Rigalt i Farriols on es veu la rampa, el túnel i el convent de Sant Sebastià al fons. (Font: Real Acadèmia de Belles Arts Sant Jordi).
 
La rampa de la plaça de Sant Sebastià tenia un pas inferior en el punt de la seva cota més alta que permitia el pas de vianants i carruatges cap a la Barceloneta i el port.
L'enderroc de la rampa es va produir a començament dels anys 1880's procedint-se a una nova urbanització de la plaça i a la col·locació d'un monument al navilier i traficant d'esclaus Antonio López, marquès de Comillas, que uns anys després acabaria donant també nom a la plaça.
 
Fragment del dibuix anterior amb el límit inferior de la rampa que donava accés al passeig d'Isabel II. 
 
Un altre fragment del dibuix anterior amb el pas obert sota la rampa en primer terme. 
 
*1839.- Daguerreotip realizat per Ramón Alabern, en el que pot veure's al fons la rampa d'accés a la muralla del mar. 
 
Vista del Passeig d'Isabel II des del Pla de Palau amb la Llotja a la dreta en primer terme. El dibuix és fet a partir del primer daguerreotip realitzat a Barcelona, l'original del qual és el de la imatge superior. A baix veiem ampliat l'espai de la rampa d'accés a la muralla del mar. (Gravat d'Antoni Roca)
 
 

3 comentaris:

  1. alguna bona casa baixa o taller allà avall. Correspondència. Tines, urnes de cereals, Asserraders mercants. Venda de peix. Petits tallers o el gran comerç teixits i el bar a casa. Quin calm eau, els vailets com xerrinquen i viuen oblient.

    La plaça del poble de mar. Dos torres hi havia i un miravet, que varen caure. Si èrro en dir. Les cortines quals temples en do'l. La vigía amb Pierre Mechain. [...] el llamps no en queia ni un, awp, ara si em cauen; hi mesuraren la potència?

    ªdvid. l.l.

    ResponElimina
  2. Senyor/Senyora,

    Amb referència al seu article, voldria preguntar-li en quin any exactament va començar l'enderrocament de la Muralla de Mar, ¿al 1873 o el 1878?

    Així mateix, m'agradaria saber si el dibuix acolorit de la Muralla de Mar que mostra la rampa de Sant Sebastià es conserva i de quan data.

    I finalment, voldria saber amb exactitud quan es va acabar d'enderrocar la muralla de terra.

    Rebi una atenta salutació.

    David

    ResponElimina
  3. Bones reproduccions que et donen una idea de com era tot plegat en l'època. Felicitats

    ResponElimina