RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

divendres, 30 de desembre del 2016

PAVELLÓ SOUK AFRICANO. Exposició de 1929. Montjuïc. (1929-30)

Agraïments a ELOY FC, MIQUEL F. PACHA i FRANCISCO ARAUZ 
 
 
Potser hagués estat més adequat qualificar-la d'estand que no pas de pavelló, però en qualsevol cas aquesta instal·lació provisional d'aires mudèjars  destacava per la seva originalitat i contràriament al que podia semblar no representava a cap país en concret.
En realitat es tractava d'un grup de comerciants que exposaven articles d'artesania tradicional dels països del Magrib, especialment de Tunísia, Algèria i el Marroc, encara colònies franceses en aquella época.
L'estand Souk Africano va quedar emplaçat a la plaça d'Europa, a l'altra banda de l'esplanada de l'estadi tocant gairebe la tanca que delimitava el recinte de l'exposició. Concretament entre el Pavelló de Dinamarca i el Restaurant Ambassadeurs.
 
*1929.- Emplaçament del Souk Africano tal i com apareixia al Diari Oficial de l'Exposició (Font: Col·lecció Francisco Arauz)
 
Segons algunes informacions no del  tot confirmades podria tractar-se de l'estand de l'empresa  Mizrahi, especialitzada en productes d'artesania dels països magribins del nord d'Àfrica. La seva situació, pròxima al desaparegut Poble Oriental, li conferia també una especial ubicació dins el recinte de l'exposició.

*1929.-Petita referència al Souk Africano (aquí erròniament anomenat Suck) al mateix Diari Oficial de l'Exposició. (Font: Col·lecció Francisco Arauz)
 

*1929.- Tarjeta publicitària del Souk Africano amb alguns dels productes que s'hi exposaven i venien. 
 

1 comentari:

  1. Excel·lent article, que rebusca entre els petits detalls de l'Exposició una vegada més. Per si serveix afegeixo el que tinc a les meves dades: figura efectivament, sota el nom Mizrahi, la venda d'articles d'Orient, tapissos, marroquineria i pastisseria. Entre els comerciants figuarien A. Khemin, N. Maahgi, Souch Altarine (aquest darrer de Tunis) i per acabar, com trencant el joc, un tal Carbonell que venia malvasia de Sitges.

    Salutacions,
    Jaume Susany

    ResponElimina