RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dimarts, 28 de febrer del 2017

LES PRIMERES PISTES DE BÀSQUET A L'ENTORN DE LA SAGRADA FAMÍLIA (1942-1987)

Agraïments a JULIÀ BRETOS i JESÚS SERDIO



Acabada la Guerra Civil, els joves tenien dues alternatives majoritàries d'esbarjo. Els més addictes al nou ordre podien simpatitzar o ingressar a les joventuts falangistes i divertir-se mentre explicitaven el seu amor a l'Espanya de Franco. Al seu torn, els menys alineats amb el feixisme vencedor podien gestionar el seu oci cercant aixopluc a les activitats socials que s'organitzaven a les parròquies, a les que el nacional-catolicisme regnant mirava amb bons ulls.
És en aquest context que el 1940 un grup de joves de la parròquia existent al temple de Gaudí crearen la Unión Deportiva Sagrada Familia, que tenia com a principal reclam la pràctica del bàsquet. El club aconseguiria ben aviat disposat de la seva pròpia pista, organitzar partits i amb el pas del temps crear una certa vinculació de l'esport de la cistella amb el temple.
Uns anys després de la seva fundació, la UD Sagrada Família canviaria el seu nom i esdevindria UD Gaudí, denominació amb la que ha sobreviscut fins l'actualitat, tot i que el 1987 abandonaria ja per sempre el seu emplaçament dins el perímetre de l'illa on s'aixeca el temple expiatori.
Un repàs cronològic acurat a l'evolució dels terrenys de joc d'aquest modest club al voltant de les torres gaudinianes ens porta a considerar aquestes cinc moments:
1) Pista de terra del carrer  Marina tocant a Mallorca. (1942-1949)
Era al costat de la façana del naixement on va romandre fins que es van construir les escales d'accés.
*1940's.- La primera pista de terra situada al carrer Marina i envoltada d'arbres (Foto: Arxiu Fornells)
 
2) Pista de terra del carrer  Sardenya. (1949-1952)
Era situada davant de l'actual pòrtic de la Passió i va resultar afectada pels actes que es van celebrar al temple durant el Congrés Eucarístic
*1952.- Imatge aèria on s'aprecia clarament l'emplaçament de la pista al carrer Sardenya poc abans de la celebració del Congrés Eucarístic
3) Pista de ciment del carrer  Sardenya. (1952-1955)
Situada al mateix lloc que l'anterior s'aixeca la Façana de la Passió, protegida per una tanca de llistons verticals que envoltava el rectangle de joc. Quedava molt  a prop de la vorera del carrer Sardenya.
   
*1954.- La pista de Sardenya ja tenia llum i les marques estaven perfectament visibles sobre el ciment. Al fons es pot veure l'absis del temple. (Foto: Autor desconegut. Arxiu Família Cardona) 
4) Pista de ciment del carrer  Mallorca. (1955-1965)
Era situada al carrer Mallorca entre l'edifici de les Escoles i la cantonada amb Marina. La Junta d'Obres va decidir traslladar-la a mitjans dels anys 1960's per tal de donar espai al taller dels picapedrers  
*1959.- Nou emplaçament de la pista de bàsquet al carrer Mallorca a causa de les obres de la Façana de la Passió.
5) Pista de ciment del carrer Marina tocant a Mallorca. (1965-1987)
L'última pista de bàsquet de la Unió Esportiva Gaudí va ser instal·lada al mateix lloc de la primera. Va inaugurar-se al 1965 per deixar espai a la nau del taller dels picapedrers. Va ser clausurada el 1987 per obrir el nou accés al museu per la porta del soterrani del claustre.
Una anècdota destacada i sorprenent fou que en aixecar el ciment i remoure les terres que hi havien a sota van aparèixer multitud de fragments d'antigues maquetes del temple de l'època de Gaudí.  
   
*1966.- Un dels primers equips femenins de la UE Gaudí a la pista de Marina. (Font: Arxiu Família Cardona)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada