RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

dijous, 23 de maig del 2019

CLÍNICA DE SANTA MADRONA. Aragó 300. (1951-1990)

 
 
*1950's.- Vista de l'edifici de la clínica des del passatge Méndez Vigo.




Equipament sanitari situat al número 300 del carrer d'Aragó, fent cantonada amb el passatge de Méndez Vigo, la Clínica Maternal de Santa Madrona estava vinculada a l'Obra Social de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis i anteriorment a l'Institut de la Dona que treballa i al Montepío de Santa Madrona fundat per mossèn Gaietà Soler a l'any 1900.
Va ser inaugurada el dia 31 d'octubre de 1951, coincidint amb la celebració de la Diada de l'Estalvi, després de ser traslladada a l'Eixample des del seu anterior emplaçament del Torrent de les Flors número 154 al barri de Gràcia. Ocupava un xalet noucentista amb un petit espai ajardinat i delimitat per un reixat.
La clínica va complir amb la seva funció assistencial a les dones durant 32 anys fins que el 30 de setembre de 1983 va tancar portes. La Caixa va al·legar que la sanitat pública havia assumit ja amb escreix les necessitats socials de l'àmbit materno-infantil de la sanitat. Les dones que continuaven afiliades a l'Institut Santa Madrona van ser aleshores integrades als serveis de la Clínica Dexeus.  

*1951.- Crònica de la inauguració de la Clínica Maternal de Santa Madrona a La Vanguardia del dia 1 de novembre.

El palauet va ser enderrocat a l'any 1990 per tal d'aixecar sobre el terreny un edifici de nova planta on s'instal·là la seu social de l'empresa Carburos Metálicos.

*1990.- La Vanguardia del dia 18 de juny d'aquell any anunciava la compra de l'immoble per l'empresa Carburos Metálicos, que pocs mesos després va iniciar l'enderroc del palauet que havia acollit la Clinica Santa Madrona.

6 comentaris:

  1. El meu avi vivia una mica més avall al carrer Lauria i era metge neuròleg i donava suport tècnic en ocasions a la institució, per la qual cosa, els meus germans, tots el cosins i jo mateix vàrem tenir la sort de néixer al bell mig de l'Eixample. Al mateix centre hi havia una petita capella amb pila baptismal i tots hi vàrem ser batejats allà. Aquesta capella depenia de la molt propera església de la Concepció i per aquest motiu consten com batejats en aquesta parròquia. Hem de tenir en compte l'època i ara se'ns faria estrany aquest servei dins la pròpia clínica maternal. Cada vegada que passem pel carrer Aragó xamfrà amb Lauria li recordo a la meva dona que allí vaig néixer. Una salutació molt cordial a tot l'equip de barcelofília pel seu extraordinari treball!!!

    ResponElimina
  2. Bon dia,

    Un familiar va néixer en aquesta clínica i li agradaria trobar la seva fitxa. Algú sap on està l'arxiu de la clínica? on va anar a parar?

    ResponElimina
  3. Jo vaig néixer allà i m'agradaria tenir la meva fitxa. A on la puc trobar?

    ResponElimina
  4. Jo vaig tenir dos fills a la Clínica 1973 i 1975, també m'agradaria saber on son las fitxes. Saben on es poden trobar?

    ResponElimina
  5. Jo vaig neixer alla i m'agradaria tenir la meva fitxa..any 1948. On es poden trobar? Moltes moltes gracis..

    ResponElimina