RESTITUCIONS, RECUPERACIONS I RESURRECCIONS

diumenge, 25 d’agost del 2019

EL PATIO DEL FAROLILLO. Cabaret flamenc. Poble Espanyol de Montjuïc. (1929-1930)


 
*1929.- Un cartell publicitari de El Patio del Farolillo dissenyat per Romà Bonet i Sintes, conegut per Bon.
 
*1929.- Vista de la plaça de Peñaflor i el local que va acollir El Patio del Farolillo. (Foto: Josep Brangulí)


*1929.- Rosita Rodrigo a la finestra del costat de l'entrada al Patio del Farolillo. (Foto: Josep Brangulí)

El cabaret en la seva versió més flamenca i andalusa, va tenir també la seva presència destacada a Montjuïc durant els dies de l’Exposició de 1929, Va ser a l’emblanquinat barri andalús del recinte del Poble Espanyol, concretament a l’edifici que reproduïa una casa típica del poble de Peñaflor (Sevilla), davant d'una reproducció de la font de Tarifa (Cadis),  on es va habilitar un local anomenat El Patio del Farolillo, que recreava els ambients dels tablaos de les Rambles i el Paral·lel.
La historia d’aquest local no es pot separar de la figura de la cançonetista i vedette Rosita Rodrigo (1896-1959), una artista valenciana nascuda a la localitat de La Llosa de Ranes (La Costera) amb el nom de Rosa de Lima Rodrigo Gómez que ja havia triomfat al Teatre Cómico del Paral·lel. Una dona que, segons diuen, desprenia una simpatia i un carisma excepcionals sobre l’escenari i que duia en el seu currículum algun escàndol passional. Deien que Rosita va haver de marxar de València quan esdevingué la protagonista involuntària d’una acalorada discussió durant una tarda de toros entre l’artista Tadeo Villalba i el noble Jose Fernando Hernández. La trifulca es va saldar amb l’assassinat de l'aristòcrata a mans de de l'artista. A la Rosita, que ja havia actuat a l'Argentina a finals dels anys 1910's, se li atribuïen també idil·lis, mai confirmats del tot amb el general Primo de Rivera i fins tot amb el mateix rei Alfons XIII.
 
*1920.- Rosita Rodrigo a la portada de la revista argentina El Gráfico, editada a Buenos Aires, on ja havia actuat de joveneta.
 
*1929.- Un animat Alfons XIII va visitar El Patio del Farolillo. (Foto: Autor desconegut). 

 
*1929.- Tres imatges més de Rosita Rodrigo a l'entrada del local durant l'Exposició de Internacional de Barcelona. (Fotos: Gabriel Casas i Galobardes).

El Patio del Farolillo va complir la seva missió d'animar les nits de l’any llarg que va durar l'exposició  i després desaparegué del mapa del Poble Espanyol. Allà hi van actuar nit rere nit artistes com Pepita Oriente, Encarnita la Sevillana, Virtudes la Sevillanita, el Niño de Triana, el Niño de Lucena, el Gran Tovalo, o Micaela la Mendaña.  

 
*1929.- Il·lustració publicada a L'Esquella de la Torratxa a l'estiu d'aquell any.
 
Rosita, que va ser la gerent i relacions públiques d'aquell local, continuaria després la seva carrera com artista, amb una certa projecció internacional i va sobreviure durant el franquisme instal·lada a Barcelona fins a la seva mort a l’any 1959. 
 
2010's.- Aspecte actual del racó del Poble Espanyol de Montjuïc on estigué instal·lat El Patio del Farolillo. (Foto: Autor desconegut).
 
 

1 comentari:

  1. El Patio del Farolillo si no recordo malament, surt esmentat a "Nits de Barcelona" del gran periodista Josep Maria Planes, dramàticament desaparegut el 1936, en el decurs dels primers dies de la guerra Civil.
    Salutacions

    Magda

    ResponElimina